Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-20 06:30:00

Kiszorulnak a neonácik a Mi Hazánkból?

A korábbi évekhez képest szinte elképzelhetetlen eseménysor zajlott a radikális jobboldalon az elmúlt két hónapban, hiszen több élvonalbeli, vagy az utánpótláshoz tartozó politikus kényszerült távozni, miután kompromittáló információk kerültek elő neonáci, rasszista nézeteikről. A Hetek cikke.

Kiszorulnak a neonácik a Mi Hazánkból?

A Jobbik 2013-ban döntött a néppártosodás mellett, ami egyben a vállalhatatlan eszmékkel történő szakítást is magába foglalta. Legjobb eredményüket tavaly, jobboldali néppártként érték el, a kormányra kerülés elmaradása azonban kettészakította a pártot. A távozók által megalapított Mi Hazánk egyik ígérete az volt, hogy visszatérnek a Jobbik eredeti szellemiségéhez. Úgy tűnik, többen úgy vélték, hogy a Toroczkai László vezette új formáció lesz a rasszista, neonáci, újnyilas eszmék új otthona. És talán lehetett is volna, ám néhány fotó és két nyilvános szembesítés után nem várt folyamat indult el.

Toroczkai László pártelnök december elején interjút adott az ATV Egyenes Beszéd Kontra című műsorában. Eredetileg a túlóratörvény volt a téma, ám Toroczkait váratlanul szembesítették a Mi Hazánk Ifjai két vezetőjének múltjával. Az egyikük Lantos János, aki Toroczkaiéknál elnökségi tanácsosként tevékenykedett. Az adásban bemutattak egy korábbi fotót, amin Lantos a nyilasokéra megtévesztésig hasonlító egyenruhában szónokol.

Többek között arról, hogy szerinte Európa sorsa a nácik bukásával pecsételődött meg, mert a „vasfüggönnyel kettéválasztott kontinens mindkét felét ugyanaz a faj uralta: az a hiéna faj, amely képtelen valódi értéket alkotni, és amely úgy viszonyul a kultúraalkotó fajokhoz, mint amilyen szerepet a poloska tölt be az állatvilágban”. A durva antiszemita idézetre Toroczkai a műsorban csak annyit tudott válaszolni, hogy nem ismerte Lantos múltját, de utánanéz és elbeszélget vele. Mint ahogy egy másik ifjú vezetővel, László Balázzsal is elbeszélget, miután Lászlónak azzal az eszmefuttatásával szembesítették, miszerint „egy cigány, vagy egy zsidó fiatalnak nincs helye közöttünk, mert a saját etnikai sorainkból akarunk szerveződni, mi a sajátjainkért küzdünk”.

Toroczkai január 9-én volt ismét az ATV vendége, ahol arról számolt be, hogy Lantos tisztségét megszüntették, de maradhat a Mi hazánk tagja, mert neonáci nézeteit egy másik szervezet tagjaként és sok évvel ezelőtt hangoztatta. Az adás előtt néhány nappal azonban újabb kínos dokumentumok kerültek nyilvánosságra az atv.hu-n, így a pártelnök ezekre is reagálni kényszerült. Egy friss, néhány napos fotón a Mi Hazánk Ifjainak vezetője, Walter Pál Péter látható, amint karlendítő fiatalok társaságában mosolyog.

Toroczkai elmondta, hogy Waltert kizárták a pártból, a náci köszöntést gyakorló személyeket – akik nem voltak párttagok, de éppen a felvételi kérelmük elbírálása zajlott – elutasították. Azt viszont nem tisztázta sem ő, sem Dúró Dóra alelnök, hogy miért maradhat a pártban a képen szintén karját lendítő Ábrahám Barnabás, aki az ifjúsági szervezetük egyik vezetője. A műsorban szembesítették Toroczkait az ideiglenesen kinevezett új ifjúsági vezető, Sarnyai Vivien egy tavaly nyári utazásával is. A nő Nürnbergbe látogatott, hogy megnézze a náci „Birodalmi Pártnapok” helyszínét, ahol Hitler, „a Vezér tartotta beszédeit”. Sarnyait nem szankcionálták, mondván, csak turistaúton vett részt. Egy másik ifjúsági vezetőt, Szabó Ákost, aki Szálasit és Mussolinit méltatta közösségi oldalán, megkérték, hogy távolítsa el a bejegyzéseit.

A Hetek információ szerint Lantos és Walter kapcsán a Mi hazánkban felrótták Toroczkainak, hogy az ATV nyomására elhatárolódott a neonáci eszméket valló ifjaktól, miközben ők úgy gondolták, hogy neonácikként a Mi Hazánkban van a helyük. A legfrissebb fordulat e hét hétfőjére datálható, amikor László Balázs, az egyik legismertebb Mi Hazánk ifjúsági vezető bejelentette: távozik a pártból. „Az elmúlt időszak történései (szélsőjobboldali/radikális jobboldali egyének súlyos szankcionálása és/vagy kizárása a pártból és/vagy az ifjúsági tagozatból) számomra egyértelművé tették, hogy a párt politikájával és politikai stratégiájával sem egyetérteni, sem azonosulni nem tudok”– írta László Balázs. Emlékeztetett rá, hogy ő az Erő és Elszántság mozgalom értékrendjének képviseletével érkezett és fogadta el a szervezési munkára való felkérést, „viszont az Erő és Elszántság értékrendjéhez és szellemiségéhez fűződő hűségem nem engedi meg számomra, hogy e párt építkezésében a továbbiakban közreműködjek”.

A média nyomására tehát rövid időn belül három meghatározó, szélsőséges nézeteket valló ifjúsági vezető távozott posztjáról. Amiből persze nem lehet messzemenő következtetést levonni a Mi Hazánk további pályafutására vonatkozóan, az azonban kétségtelen, hogy a radikális jobboldalon korábban a hasonló leleplezéseket nem követte szankció, legfeljebb magyarázkodás, esetleg visszavágás.  

A teljes cikk a Hetek című közéleti hetilap legfrissebb számában olvasható.

atv.hu / Hetek

Ma este 21.55-től, a #Bochkor című műsorunk után megismételjük az ATV-n az Andy Vajnával készült utolsó interjút, melyet tavaly ősszel adott a Jakupcsek Pluszban.

Ajánlom

További belföldi híreink