Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-18 07:36:00

Fele pénzből kellene működniük: ezért hiányzik több száz fogorvos

Nincs fogorvos az ország 231 fogorvosi praxisában –írja a 24.hu. A megyék közül Bács-Kiskun áll a legrosszabbul, 25 tartósan betöltetlen fogorvosi állással. Aztán Nógrád és Békés megye jön a hiány listán. Az ok az orvoskamara fogorvosi tagozatának elnöke szerint elég prózai: nem éri meg közfinanszírozott rendelést elvállalni.

Fele pénzből kellene működniük: ezért hiányzik több száz fogorvos

Azt írja a szakirodalom, hogy fogorvoshoz járni évente minimum kétszer kellene ahhoz, hogy a komolyabb bajok megelőzhetőek legyenek. Ehhez képest a Nógrád megyei Sóshartyánban sosem volt fogorvosi ellátás, ha az ott élőknek fáj a fogunk, vagy csak betartják az ajánlott féléves kontrollt, akkor Szécsénybe, vagy Salgótarjánba kell menniük.

A 24.hu írta meg, hogy az országban 231 fogorvosi praxisban tartósan nincs szakorvos, a borsod megyei Hejőkeresztúron például 15 éve, a Nógrád megyei Bátonyterenyén 19 éve. Budapesten sem jobb a helyzet a 8. kerületben 16 éve hiányzik a gyermek fogorvos.

Az ok a pénzhiány. Az Országos Alapellátási Orvosok Szövetségének elnöke szerint a betegellátás finanszírozása az állam feladata, az EMMI viszont azt mondja: a fogorvosok azért nem kapnak elegendő pénzt az állami feladatok ellátására, mert van saját bevételük.

Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Orvosok Szövetségének elnökhelyettese az ATV Híradónak azt mondta: az államtitkárság egyértelművé tette, hogy a fogorvosoknak a magán bevételeikből kell finanszírozniuk az állami betegellátást.

A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke, Hermann Péter is elmondta: most per pillanat körülbelül 900 ezer forintból kell egy praxisnak gazdálkodni, ez az orvos bére, asszisztens bére, járulékok, anyagköltség és minden egyéb. A szakember szerint ennek épp a duplája az, amelyből fenn lehetne tartani a praxist. 

Továbbra is gond a fogorvoshiány

 

atv.hu

További belföldi híreink