Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-18 05:10:00

Ezekkel az agresszív tünetekkel támadja az influenza a pici gyerekeket

Közel húszezer influenza jellegű megbetegedés volt eddig Magyarországon. Aki eddig nem adatta be magának a védőoltást, már elkésett vele.

Ezekkel az agresszív tünetekkel támadja az influenza a pici gyerekeket

Közel húszezer influenza jellegű megbetegedés volt eddig Magyarországon. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Szövetségének elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy a praxisában nagyon megnőtt a jellegzetes tünetekkel jelentkező gyerekek száma. Hogy valóban influenzáról van-e szó, az alapellátásban nem derül ki, folytatta, csak ha a szövődmények miatt kórházba kerül a beteg.

 
 
Beszélt arról is, hogy az idén különösen a kicsi gyerekeknél tapasztalt igen agresszív tüneteket, melyek igaz, hogy csak 2-3 napig tartanak, de addig folyamatosan hányinger, hányás, nehezen csillapítható 40 fokos láz, és nagyon rossz közérzet jellemzi.
 
Említette, hogy a védőoltással már egy kicsit el van késve, aki eddig nem adatta be magának. Ugyanis a megbetegedés előtt legalább két héttel kell megkapni, addigra fejti ki a hatását. Ha már itt a járvány, nem lehet tudni, hogy lesz-e fertőződés két héten belül. Ha már fertőződött és megkapja az oltást valaki, annak nincs kockázata, csak felesleges, magyarázta, mert rég túl lesz az influenzán, mire az oltás kifejti a hatását. Kétféle oltóanyagot használnak, az egyik legyengített vírus, ami tovább már nem fertőz, a másik úgynevezett hasított vakcina pedig eleve nem tartalmaz vírust, tudtuk meg.
 
Póta György említette, hogy azért kell minden évben újra beadatni a védőoltást, mert bár hosszabb ideig van hatása, de jövőre már átmehetnek a vírusok olyan mutáción, amire nem fog hatni a mostani védőoltás.
 
Tájékoztatott arról is, hogy a Föld déli féltekéjén hamarabb lezajlik a járvány, a WHO így meg tudja adni a vírusok négy törzsét, aminek alapján a gyógyszergyárak elkészítik a vakcinát, melyet minden országban használnak.
 
Megelőzésképpen az orvos a szervezet immunerősítését javasolta, így például a C-vitamin 1000mg nagyságrendű szedését, ezenkívül bizonyos gyógynövények is hatásosak lehetnek. Ajánlott a maszk viselése, ami megakadályozza a vírus behatolását a szervezetbe, és elengedhetetlen a rendszeres kézmosás. Felhívta a figyelmet, ha valaki érzi a gyanús tüneteket magán, feltétlenül otthon pihenjen, hogy elkerülje a szövődmények kialakulását. Beszélt még arról is, hogy a védőoltás-ellenesek veszélyt jelentenek a társadalomra, mert komoly járványok alakulhatnak ki, mint legutóbb a kanyaró.
 
atv.hu

További belföldi híreink