Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-17 19:34:00

A pártok az ÁSZ-ra, a számvevőszék a pártokra mutogat a támogatás miatt

Ismét felfüggesztette a Párbeszéd és a Momentum költségvetési pénzeit az Állami Számvevőszék, egyúttal költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést is tettek a pártok ellen. Az ÁSZ szerint erre azért volt szükség, mert a két párt nem teljesítette az elszámolással kapcsolatos törvényi kötelezettségeit. Ezzel szemben a Párbeszéd és a Momentum is azt állítja: minden szükséges dokumentumot eljuttattak a Számvevőszékhez, és továbbra is nyitottak a vizsgálatra.

A pártok az ÁSZ-ra, a számvevőszék a pártokra mutogat a támogatás miatt

Tartós élelmiszereket és tűzifát vitt rászoruló családoknak decemberben a Párbeszéd – csakúgy, mint a választási kampányban. Ezeket saját forrásból, kisadományokból vásárolta a párt, a képviselők szerint körülbelül ötmillió forint értékben. Állami kampánytámogatást ugyanis nem vettek fel a választásra.

ÁSZ: A Párbeszéd és Momentum támogatása ismét megvonva

 

A Párbeszéd azt állítja: az Állami Számvevőszék csupán egy, költözéskor át nem vett levél miatt szankcionálja most a pártot, holott azóta minden szükséges iratot eljuttattak az ÁSZ-hoz. Az ÁSZ azonban a Párbeszéd szerint ezeket a dokumentumokat azóta sem vizsgálta meg.

„A kezemben lévő tértivevény bizonyítja, hogy a november 9-én az állami számvevőszék átvette ezt a tételes listát, és átvett mindent, amit szerintünk be kell szolgáltatni” - szintén egy paksaméta irattal igazolja pártja állítását Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője, akinek sajtótájékoztatóját az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője is végighallgatta.

Horváth Bálint szerint azonban a Párbeszéd és a Momentum sincs tisztában a törvényi előírásokkal. „Az ÁSZ megállapításai alapján jelenleg nem igazolt az, hogy a pártnál biztosítottak a törvényes gazdálkodásnak a feltételei, hiszen az ellenőrzés során nem adtak át erre vonatkozó adatokat megfelelő időben a számvevőszéknek” – mondta.

A Momentum azonban nem érti, miért vádolja tisztességtelenséggel a pártot a Momentumot valódi vizsgálat nélkül.

A számvevőszék Momentumra vonatkozó jelentése a Transparency International jogi igazgatója szerint sem tartalmaz olyan adatokat, amelyekből kiderülhetne, mire alapozza az ÁSZ a következtetéseit. Ligeti Miklós szerint a számvevőszéknek minden párt – a kormánypártok esetében is - hasonló alapossággal kellene eljárnia.

Az Állami Számvevőszék szerint, ha a pártok megnyugtató módon eleget tesznek a törvényi kötelezettségeiknek, akkor visszavonják a támogatás felfüggesztését.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink