Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-16 13:36:00

Závecz: csökkent a Fidesz támogatottsága

Az elmúlt hónap történései, a túlóratörvény elfogadása és az azt követő ellenzéki reakciók hatással voltak a pártpreferenciákra: gyengült a Fidesz, összességében erősödött az ellenzék, de a változások nem forgatták fel a korábbi erőviszonyokat – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából.

Závecz: csökkent a Fidesz támogatottsága

Legnagyobb arányban a Fidesz támogatottsága módosult, december első felében a választópolgárok 35 százaléka állt mögöttük, most 32 százalék.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik javítani tudott, a múltkori 9-ről 11 százalékra bővült a támogatottsága. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben. A Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra, a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett az év fordulóján.

Az LMP-nek harmadik hónapja stabil a pozíciója, a választókorúak 3 százaléka e pártot kedveli leginkább. A Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom – az előző hónapokhoz hasonlóan - 1-1 százalékon áll. A pártnélküliek aránya változatlan, ezúttal is 32 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékot ér el. Ebben az aktív szavazói körben a Jobbiknak 17 százalékos a tábora, az MSZP-nek pedig 12 százalékos. Az elkötelezett pártválasztók 8 százaléka voksolna a DK-ra. E pártok tehát parlamenti pártok lennének egy mostani választáson is, a Momentum pedig 5 százalékkal a bejutási határértéken van. A biztos szavazók 4 százaléka támogatja az LMP-t, 2 százaléka a Párbeszédet, 1 százaléka a Mi Hazánk Mozgalmat.

A Fidesznek nem tett jót a túlóra-törvény elfogadása és az utána kialakult politikai helyzet, egy hónap alatt 3 százalékkal – körülbelül 250 ezer választópolgárral – csökkent a tábora.

További érdekesség, hogy a lemorzsolódás alapvetően a nagyvárosokban (Budapesten 9, a megyeszékhelyeken 5 százalékpont), és a falvakban történt (4 százalékpont), a legnépesebb településkategórián belül, a kis- és közepes városokban egyáltalán nem észrevehető.

Az ellenzék valamelyest profitált az elmúlt hetekből. A Jobbiknál, a Momentumnál és a Kétfarkú Kutyapártnál ez új szavazók érkezését, míg az MSZP-nél és az LMP-nél az aktivitás némi emelkedését jelentette. A Jobbik elmozdult a novemberi mélypontjáról, azóta 7-ről 11 százalékra nőtt a támogatottsága, különösen a 30-50 év közöttiek, a szakmunkások valamint a falvakban élők körében erősödött, ezekben a csoportokban 7-8 százalékponttal bővült.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink