Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-16 09:20:00

Több vidéki nagyvárosban is meglódultak az ingatlanárak

A vidéki városok közül Szekszárdon, Szolnokon és Egerben emelkedtek az árak. Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint a lakásvásárlások főként Budapestre koncentrálódnak.

Több vidéki nagyvárosban is meglódultak az ingatlanárak

Budapest a világon a 3. helyen áll a lakásár-emelkedések gyorsulása tekintetében. Soóki- Tóth Gábor elmondta az ATV Start című műsorában, hogy ennek az oka az, hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat. A lakásvásárlások főként Budapestre koncentrálódnak, Magyarország főváros központú – magyarázta az Otthon Centrum vezető elemzője. Az agglomerációval együtt kb. 2,5 millió lakosú főváros után, a következő város már csak a  200 ezres kategóriába tartozik - tette hozzá.
 
A tavaly utolsó negyedévi ingatlan áremelkedés 10 százalék körüli volt, ebből  a budapesti  belvárosi négyzetméterárak 1 millió forint körül voltak, míg a külsőbb kerületekben 350-450 ezer forint körül mozogtak - jegyezte meg Soóki-Tóth.
 

Az elemző szerint a vidéki városok közül most Szekszárdon, Szolnokon és Egerben lódultak meg az árak. Soóki-Tóth elmondása szerint ez azért jelentkezett, mert ezek a városok egy kicsit le voltak maradva eddig.


 
Beszélt arról is, hogy a Balatonnál a Budapesttől távolabbi helyeken olcsóbbak az ingatlanok, míg az 1-1,5 órás autózással hamarabb elérhető, vagyis a keleti medencénél, elsősorban partmenti ingatlanoknál, jobban érzékelhető az áremelkedés dinamikája.
 
Arra a kérdésre, hogy kitarthat-e a dinamika, vagy kipukkan az ingatlan-lufi, úgy válaszolt:
Budapest már kezdi érezni a túlfűtöttség jeleit, ugyanis a gazdasági teljesítménnyel nem arányos az árnövekedés. Az ország többi részében még mindig nagy a jövedelemkiáramlás, magyarázta, rengeteg készpénzállomány van a lakosság bizonyos rétegeinél.
 
"Mindenki erre kíváncsi, hogyan gazdagodtak így meg az emberek, mikor a válság nagyon megtépázta a piacot, különösen a lakáspiacot"- jegyezte meg Soóki- Tóth. Egyetértett azzal, hogy van egy nagyon tehetős középosztály, és mellettük nagymértékben vannak a leszakadók.

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink