Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-15 12:55:00

Milliókat vittek haza év végén a képviselők munkatársai

A parlamenti képviselőket segítő munkatársak listáját és fizetési adatait még október végén kérte ki a hvg.hu az Országgyűlés Hivatalától. A portál adatigénylésére adott válaszában akkor csak egyetlen hónap, az október kifizetéseit adta ki a hivatal, azt is csak nevek nélkül, mivel a nem köztisztviselő alkalmazottak neve álláspontjuk szerint érzékeny személyes adat.

Milliókat vittek haza év végén a képviselők munkatársai

Az elutasító válasz után a Transparency International Magyarország egy kicsit másként fogalmazva és immár a képviselőcsoportok alkalmazottaira is kiterjesztve újabb adatigénylést küldött az Országgyűlés Hivatalának, amire december utolsó napjaiban – ismét a nevek megjelenítése nélkül – érkezett válasz.

A lista szerint május és november között összesen 1514 munkatársat alkalmaztak a pártok. A kimutatás szerint legjobban összességében a kormánypártok és a Jobbik alkalmazottai jártak.

A Fidesz 494 alkalmazottja közül volt olyan, aki májusban még 281 ezer forintot keresett, míg szeptemberben már 930 ezret vihetett haza.

Az emelésrekordért hárman küzdöttek/küzdenek: egyikük az induló 281 ezer forint helyett immár 930 ezer forintot keres szeptember óta, a másikuk 403 ezer forintos júliusi kezdőfizetést tornázott több mint egymilliósra, a harmadik fizetése pedig egy szintén eleve nem rossz, 413 ezer forintról ugrott egy átmeneti 542 ezer forintos lépcső után szeptemberben 1,2 millió forintra – írja a hvg.hu.

A lap arról ír, a frakció sajtófőnöke szerint a túlmunka kifizetése miatt nőhettek két-háromszorosára a bérek. A Fidesz alkalmazásában álló munkatársak közül összességében több mint tíz ember keres egymillió forint fölött, ők a sajtófőnök szerint mind vezető beosztásban dolgoznak.

A KDNP frakciója 11 dolgozójának fizet vállalkozási szerződés alapján havi 100-820 ezer forintot, hét további munkatársnak pedig megbízási szerződés alapján utaltak novemberben 600-800 ezer, egyvalakinek pedig megbízási keretszerződéssel 1,98 millió forintot. A képviselőcsoport „rendes” munkaszerződéssel dolgozóinak alapból magas a bérük: 420-750 ezer forint. Novemberre ennek több mint a dupláját kaphatták: 480 ezres fizetés helyett például 1 millió, a 650 ezres helyett 1,3 millió, a 710 ezres helyett 1,46 millió, egy 750 ezres helyett pedig 1,85 millió forintot. A frakció hivatalvezetőjétől a portál megtudta, hogy a karácsonyra tekintettel egyszeri jutalmat fizetett a frakció.

A Jobbiknál még magasabb

A Jobbik frakció képviselői 121 dolgozót alkalmaznak, köztük volt, aki májusban még csak 160 ezret keresett, de novemberre ez már 1,1 millió forintra nőtt. De olyan is, aki hol 300 ezret, hol egymilliót, hol megint 360 ezret kapott. A hvg.hu azt írja, a Jobbik és az összes parlament frakció szintugrásrekordere az a munkatárs lett, aki júliusban 2,3 millió forintot, majd csak félmillió forintot, aztán 1,2 milliót, majd megint csak 575 ezer forintot vitt haza - ezt a hullámzást a frakcióvezető jutalomként magyarázta meg a lapnak.

A többi ellenzéki képviselőcsoport a fentieknél jóval kevesebbet fizet munkatársaiknak és béremeléssel, jutalommal sem nagyon él. Csak a Párbeszéd és az MSZP-frakció fizetett egyhavi jutalmat novemberben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink