Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-15 18:40:00

Hihetetlen, mi történt a 200 milliós kábítószerügylet mai tárgyalásán

Az, hogy a bíróság előzetes letartóztatásba helyezi egy 200 milliós kábítószerügy gyanúsítottjait, az nem meglepő. Az már annál inkább, hogy a tárgyaláson egy olyan ügyvéd védi őket, aki néhány éve bíróként még 8 illetve 10 évre börtönre ítélte őket. Ez ma megtörtént.

Hihetetlen, mi történt a 200 milliós kábítószerügylet mai tárgyalásán
 

 

Kilenc óra előtt nem sokkal, egyesével, bilincsben hozták a négy gyanúsítottat a bíróságra. Szombaton éjszaka egy rendőrségi rajtaütés után vették őket őrizetbe, kábítószer kereskedelem miatt. A bandát a 46 éves F. Árpád és 69 éves édesanyja irányította, olyannyira, hogy az idős asszony egy bérelt kocsival, maga csempészte Hollandiából a drogot. A gyanúsítottakat a bíróságon most előzetes letartóztatásba helyezték, a részleteket az ügyvédjüktől tudtuk meg.

„A szökés, elrejtőzés veszélyére, a bűnismétlés veszélyére hivatkozott a bíróság, illetve arra, hogy meghiúsítanák, vagy veszélyeztetnék a büntető eljárásnak a sikerét"

- mondta Surdy Miklós ügyvéd.

Ha ez egy egyszerű ügy lenne, itt most véget is érne a híradós tudósítás… Ebben az ügyben azonban van egy nagyon érdekes csavar.

A férfi és édesanyja 2011-ben szinte pontosan ugyanígy, kábítószer-kereskedelem miatt bukott le. Évekig tartó pereskedés után 2015-ben súlyos börtönbüntetésre ítélték őket. A fenti videóban látható felvételek az akkori ügy egyik tárgyalási napján készültek. Ha jobban megnézzük őket, a férfin és a nőn kívül ismerős lehet még egy szereplő: a bíró. Surdy Miklós két évvel ezelőtt váltott, bíróból ügyvéd lett. Most a család maga kérte fel a védelemre.

„Bármilyen furcsán hangzik, ez a bírói munkámnak az igazi visszaigazolása, mert akit én elítélek 10, illetve 8 éves szabadságvesztésre, és a későbbiekben egy másik ügyükben egyébként úgy ítélik meg, hogy én szolgálom a legjobban, mint eljáró ügyvéd az ő védelmüket, akkor úgy gondolom, ez visszaigazolása annak, hogy rossz munkát nem végeztem”


- folytatta Surdy Miklós.

F. Árpád és édesanyja tavaly szabadult a börtönből, jó magaviselet miatt, vagyis a férfi és a nő még annak a büntetésnek a hatálya alatt áll, amit az ügyvéd még bíróként szabott ki rájuk.


„Mindenképpen azt mondanám, hogy érdekes szituáció…”


- nyilatkozta Bánáti János. Érdekes, de nem jogszabályellenes a helyzet, mondja az ügyvédi kamara elnöke.

„Nyilvánvalóan az ügyfelet megilleti a szabad védő választás joga, ez egy nagyon fontos kérdés, az ügyvéd kolléga pedig a saját mérlegelése alapján úgy ítélte meg, hogy semmilyen módon nem ütközik a korábbi tevékenységével, akkor nem lehet kifogásolni ennek a megbízásnak az elvállalását”


- tette hozzá Bánáti.

Magyarországon évente átlagosan 10 bíró dönt úgy, hogy ügyvédként dolgozik tovább.

atv.hu

További belföldi híreink