Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-12 19:48:00

Újpesti aláírásgyűjtés: Kétmillió forintos bírsággal fenyegették meg az ellenzéki pártokat

Kétmillió forintos bírsággal fenyegette meg a kerületi jegyző az ellenzéki pártokat, amiért az újpesti piac előtt gyűjtöttek aláírásokat. Az európai ügyészséghez csatlakozást támogató akciót a piac üzemeltetője is próbálta megakadályozni. Az ellenzék most jogi lépésekre készül.

Hónapok óta gyűjtik az ellenzéki pártok az aláírásokat országszerte annak érdekében, hogy Magyarország is csatlakozzon az európai ügyészséghez. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, a gyűjtés elindítója híradónk kérdésre annyit közölt, hogy már több mint 400 ezer támogatója van a kezdeményezésnek, és a májusi európai parlamenti választásig összejöhet az 1 millió aláírás.

Ezt azonban Újpest fideszes többségű önkormányzata minden eszközzel igyekszik megakadályozni - mondják a gyűjtést végző pártok.

Varju László, a DK alelnöke azt mondta az ATV Híradónak: „Karácsonyi időszakban itt az ellenzéki pártok úgy döntöttek, hogy az európai ügyészséghez való csatlakozásra bíztató aláírásgyűjtést itt végzik, ezen a területen, de hát itt az önkormányzatba bújtatott fideszes NER rendszer az itt sem működik másként. Akadályozni akarja ezt, akarta ezt, és tulajdonképpen itt egy jogi birkózás kezdődött több fronton annak érdekében, hogy az ellenzéki pártokat jól megbüntettessék.”

Két eljárás indult, az egyikben az újpesti jegyző kétmillió forintos bírságot helyezett kilátásba, ha továbbra is a piac előtt gyűjtik az aláírásokat. Ezt megfellebbezték az ellenzéki pártok. A másik ügyet a piacot üzemeltető cég indította, amely birtokvédelmet kezdeményezett, hogy ne lehessen a bejáratnál aláírást gyűjteni.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt nyilatkozta: „Az meg van nyitva a közforgalom számára, közterület, ott igenis lehet ilyen politikai jellegű tevékenységet folytatni, de mi bízunk abban, ez ismét egy ilyen érdekes jogvita, amibe úgy tűnik, hogy már csak azért is belekényszerít minket a fideszes polgármester, hogy nyomást gyakoroljon ránk. De bízunk abban, hogy továbbra is gyűjthetjük ott az aláírásokat, mert úgy tűnik, hogy ezek elég szép számban gyűltek az elmúlt néhány hónapban.”

Az MSZP-t is mélységesen felháborította, hogy a Fidesz minden módszerrel megpróbálja akadályozni az aláírásgyűjtést. Ujhelyi István azt mondta: „Az újpesti fideszes önkormányzat a jegyzőn keresztül kétmillió forintos bírsággal fenyegette meg az MSZP és más pártok aktivistáit, akik az európai ügyészséghez való csatlakozás érdekében gyűjtenek aláírást. Meglesz az egymillió aláírás, és meglesz az a több millió választó, aki ezt a diktatórikus rezsimet le fogja váltani.”

Szerettük volna megismerni Újpest fideszes polgármesterének álláspontját is, de Wintermantel Zsoltot ma hiába kerestük.

atv.hu

További belföldi híreink