Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-12 08:21:00

Népszava: felfüggesztették a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Felfüggesztették a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását, a Jobbikot pedig újabb százmilliós büntetés fenyegeti – értesült a Népszava.

A lap információi szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újra jelentős összegre, több mint 100 millió forintra készül büntetni a Jobbikot. Végleges döntés még nincs, egyelőre csak a jelentéstervezet létezik, amelyhez a megadott határidőn belül a párt észrevételeket fűzhet. Kérdésükre az ÁSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzött szervezetek részére megküldött jelentéstervezetek, valamint az abban lévő számvevőszéki megállapítások nem nyilvánosak, azokat kizárólag az Állami Számvevőszék jogosult nyilvánosságra hozni.  Mint emlékezetes, a Jobbikot a tavalyi parlamenti választás előtt több mint 660 millió forintra büntették tiltott kampánytámogatás miatt.

Nem lesz állami pénz a Momentumnak és a Párbeszédnek

A lap továbbá arról értesült, hogy a Momentumnál és a Párbeszédnél is "felfüggesztették a két párt állami támogatását". Az Államkincstár ugyanakkor nem válaszolt a Népszava arra vonatkozó kérdésére, hogy tervezik-e átutalni a két párt támogatását, és ha nem, akkor milyen indokkal vonják meg az összeget.

"A Párbeszéd legutóbb októberben kapta meg az állami támogatását, csaknem 23 millió forintot. Nagyjából ezt az összeget kellett volna az Államkincstárnak elutalnia első negyedéves támogatásként is , ez azonban nem érkezett meg" – mondta lapnak Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója.

Hasonló helyzetben van a Momentum is. Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a tavalyi, 2018-as utolsó negyedévben még rendben megkapták a pénzt. A párt még októberben, alapítványuk pedig decemberben. Idén az első negyedévben körülbelül 12 millió forint állami támogatásra számítana a Momentum, és nagyjából 21 millió forintra az alapítványuk. Attól tartanak azonban, hogy nem kapják meg ezt az összeget.

atv.hu

További belföldi híreink