Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-12 18:01:00

Költségstop és adománygyűjtés – így készül a Párbeszéd és a Momentum az EP-választásra

Egyik párt sem kapta meg a nekik járó – első negyedéves – állami támogatást. A pénz folyósítását az Állami Számvevőszék kérésére függesztették fel. A szervezet arra hivatkozik, hogy nem tudta elérni a pártokat. A Jobbikot pedig tiltott pártfinanszírozás miatt büntetné meg az ÁSZ: a Népszava szerint 100 milliós bírságot kaphatnak.

Valamivel több mint egy éve transzparensekkel vonultak a Jobbik képviselői az Állami Számvevőszék épülete elé. Az ellen tiltakoztak, hogy az ÁS Z tiltott pártfinanszírozás miatt 660 millióra büntette a pártot. Most újabb bírságra számíthatnak, ugyanerre hivatkozva. A Népszava információi szerint több mint 100 milliós büntetést kaphatnak. 15 napjuk van, hogy reagáljanak az ÁSZ kifogásaira.

„Szükséges szakmai érvekkel és pénzügyi iratokkal rendelkezünk ahhoz, hogy cáfoljuk az ÁSZ vonatkozó megállapításait.

A Jobbik bizonyítani tudja az igazát, és meg fogjuk tudni győzni az ÁSZ-t arról, hogy a Jobbik a törvényi előírásoknak megfelelően járt el” – mondta Híradónknak Jakab Péter, a párt képviselője.

Az ÁSZ belátásában bízik a Párbeszéd és a Momentum is. A két párt esetében az első negyedéves állami támogatás a tét. A pénzt egyelőre nem kapták meg. A számvevőszék arra hivatkozik, hogy egyik pártot sem találta meg bejegyzett székhelyén több alkalommal sem.

„Egy elég drámai helyzetet idéz elő, olyan, mint amikor egy családban kiderül, hogy 3 hónapig senki sem kap fizetést, de tovább kell fizetni a számlákat”

 - a Párbeszéd 25 millió forinttól esett el, úgy, hogy hivatalos értesítést nem is kaptak a támogatás megvonásáról. Béres András azt mondja: veszélybe került például az előválasztási kampány finanszírozása is. Bár bíznak benne, hogy sikerül rendezni a problémát, átmenetileg takarékoskodnak.

„A helyzet megoldása érdekében azért egyelőre költségstopot rendeltünk el, tehát csak azt fizetjük ki, amit mindenképpen ki kell fizetni, illetve  adománygyűjtő kampányt fogunk csinálni annak érdekében, hogy a választók segítsenek nekünk átvészelni ezt az időszakot” – fogalmazott a Párbeszéd elnökségi tagja. 

Momentumnak már van gyakorlata ebben

Hasonló helyzetben van a Momentum is. Itt a párt 10, a pártalapítvány 20 millió forinttól esett el a költözés miatt. Hivatalosan egyelőre őket sem értesítették arról, hogy csak csúszik a pénz, vagy végleg megvonták.

„Ez mindenképpen most egy olyan helyzet, amiben még nem találtuk magunkat. Most ki kell találnunk, hogy mi lesz a következő lépés. Valószínűleg nálunk is adománygyűjtés következik. Van ebben már gyakorlatunk, a Nolimpia kampányt így csináltuk végig, de azért az mégis merőben más, hogy egy választási kampányt így finanszírozzunk” – árulta el Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja.

Az ATV Híradója kereste a Számvevőszéket is, de nem akartak nyilatkozni. Közleményükben ugyanakkor azt írják, hogy a két párt támogatását októberben függesztették fel, amiről értesítőt is küldtek. Azt is hozzáteszik, hogy a Párbeszéd és a Momentum nem ismeri a törvényeket.

atv.hu

További belföldi híreink