Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-12 07:30:00

Pogátsa: a kormánynak kellene pontosan kimutatnia, hogyan gazdagodtak meg a leggazdagabbak

A közgazdász szerint átláthatónak kéne lennie, kik azok, akik állami beavatkozással gazdagodtak meg, mert ez jelzi, mekkora az esélye, hogy valaki alulról fel tud emelkedni.

A csütörtöki Kormányinfón Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, és várható a 4,6 százalékos GDP-növekedés. Pogátsa Zoltán közgazdász arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy az adatok valóban jók, de nem biztos, hogy az idei évre is ez várható. Talán az idén is lesz még valamennyi uniós forrás, ami hajtotta a gazdaságot, de jövőre már valószínűleg nem lesz. A nemzetközi gazdaság is összeomlóban van, folytatta, a minimálbér sem fog olyan mértékben emelkedni, így a belső kereslet sem, tette hozzá.


A miniszterelnök azt is említette, hogy nem olyan rossz a korrupciós helyzet, mert akkor a gazdaság sem nőtt volna. A kérdésre, hogy van-e összefüggés a korrupció mértéke és a gazdasági helyzet között, Pogátsa elmondta, hogy a kormány célkitűzése a magyar tulajdonosi osztály létrehozása. Ehhez képest még mindig magas állami támogatást élveznek a multicégek, de létrejött már egy tulajdonosi osztály is, tudtuk meg.

Ha ez úgy jön létre, hogy az állam nem avatkozik bele, spontán piaci alapon, annak örülhetünk, jelentette ki a közgazdász, de ha úgy, hogy minden tagjának a meggazdagodásához köze van az államnak, közbeszerzések, vagy állami szabályozások útján, ott már a kormányzatnak nagy felelőssége van abban, hogyan hoz létre egy új tulajdonosi osztályt, magyarázta.

Szóba került a leggazdagabbak listája is, amiről Orbán Viktor azt mondta, semmi köze nincs a valósághoz, mert az emberek fizetni is hajlandóak azért, hogy rákerüljenek a listára, vagy ne.

Pogátsa Zoltán említette, hogy tud arról, hogy vita van arról, ki a gazdagabb, ezért a kormányzatnak kellene egy pontos kimutatást mutatni arról, hogyan gazdagodtak meg a leggazdagabbak, a vagyonadóztatás miatt elsősorban. Legyen átlátható, hogy milyen ütemben gazdagodtak meg azok, akiknek ez állami beavatkozással sikerült, hogyan egy átlagos magyar, vagy épp a legszegényebbek- jelentette ki a közgazdász, aki szerint ezek fontos és értékes információk lennének, mert jelzik, mekkora az esélye annak, hogy valaki alulról fel tud emelkedni, és ez hány embert érint Magyarországon. A társadalmi mobilitás kérdései igazságossági kérdések, magyarázta Pogátsa, hozzátéve, hogy létfontosságú kérdések egy ország életében.

A felmerült korrupciós kérdésekkel kapcsolatban a szakember azt mondta: pszichológiai hatása van a korrupciónak, mert az átlagos vállalkozó úgy érzi, őt szétadóztatják, és rontják az esélyeit, miközben bizonyos vállalkozók privilegizálva vannak. Tehát inkább demoralizáló pszichológiai hatása van a gazdaságra, összegzett Pogátsa Zoltán.

atv.hu

További belföldi híreink