Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-11 16:44:00

Krekó: Nem kellene, hogy ilyen hírértéke legyen, hogy Orbán kiállt a sajtó elé

Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy Orbán Viktor minden újságíró kérdésére válaszolt a csütörtöki Kormányinfón- mondta Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója az ATV Start műsorában.

Véleménye szerint Orbán Viktornak van olyan rutinja, hogy helyt tudott állni, és elérte a célját, vagyis azt mutatta, hogy itthon jól működik a demokrácia, ahol a miniszterelnök beleállt az újságírók kemény kérdéseibe. Egy jól működő demokráciában szerinte nem kellene, hogy ennek ilyen hírértéke legyen.

A miniszterelnök azon kijelentésére, hogy odafigyel a tüntetőkre, Krekó úgy reagált: ez egy kötelező kijelentés volt, és nem hiszi, hogy visszavonulót fog fújni a túlóratörvényre. Az oligarchákra vonatkozó kérdésekre Orbán úgy reagált, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel. Krekó korrupciós gépezetet lát a háttérben, ami ennek a rendszernek a fő mutatója, és szerinte a miniszterelnöknek aggódnia kellene a korrupció szintje miatt.


Orbán Viktor egy másik kijelentése volt, hogy a baloldali liberális média ellenszelében kell dolgoznia. Krekó Péter szerint nem állja meg a helyét ez, mert egyértelművé vált a jobboldali média túlsúlya, de mindenkit, aki kemény kérdéseket tesz fel kormánypárti politikusnak, azt biztos, hogy kormányellenes baloldali liberális médiumnak tartanak.

Az elemző úgy véli, nem lesz hagyomány, hogy a miniszterelnök gyakrabban találkozzon a sajtó képviselőivel, legfeljebb szerinte évente egyszer lesz ilyen. Nem lehet komolyan venni ezt az ígéretet, "ez csak egy hibridrezsimnek, egy a demokratikustól távolodó rendszernek a demokratikus homlokzat építéséhez tartozó gesztusa"- fogalmazott. Úgy gondolja, ezzel az volt a célja Orbánnak, hogy az EP-választások előtt visszahelyezze a politikai közbeszédet, ahol a kereszténység és Európa halála, és a bevándorlás a nagy kérdések, nem azok az „apró” ügyek mint a közmunkatörvény, a túlóratörvény, vagy a korrupció.

Végül a Political Capital kutatási igazgatója beszélt arról is, hogy azért utasították vissza, hogy beszálljanak a főpolgármester-jelölt előválasztásba, mert az intézet pártfüggetlen, és nem támogathat ilyen kezdeményezést. Másrészt nincs meggyőződve arról, hogy jó-e az ellenzék számára, ha a belső megosztottságaikat a nyilvánosság elé viszik. Nem a technikai együttműködés részleteit kell a választók elé vinni, hanem politikai üzeneteket kellene megfogalmazni, jelentette ki Krekó Péter.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink