Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-11 18:22:00

Késnek a nyugdíjak: Összeszedtük, amit eddig tudni lehet

Nem érkeztek meg ma reggel a januári nyugdíjak a bankszámlákra. A Magyar Államkincstár csak annyit közölt, hogy technikai problémáról van szó, de bővebb tájékoztatást nem adtak. Egész nap egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a postai kézbesítésről is, de a Magyar Posta azt közölte, hogy az eredeti időpont szerint jövő hét szerdán kezdik el kézbesíteni a nyugdíjakat. Az ellenzék vizsgálatot követel.

Sok nyugdíjast ért váratlanul, hogy reggel nem érkezett meg a számlájára a járandósága.


A nyugdíjfolyósítás napja minden hónap 12-e, de mivel ez a nap most szombatra esik, így ma hajnalban kellett volna megérkeznie a pénznek a nyugdíjasok bankszámlájára. Ez azonban most nem történt meg.

Az OTP oldalán délelőtt feltűnt egy tájékoztató üzenet, amiből az derül ki, hogy hétfőnél előbb biztosan nem érkezik meg a nyugdíj, de ebben nem a bank a hibás. A nyugdíjasok több mint hatvan százalékának átutalással érkezik a járandósága.

A Magyar Államkincstár közleményben reagált a történekre. Azt írják, nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.

"Mondhatjuk azt, hogy összedőlt a rendszer…" - így, összegezte az ellenzék az esetet. Bangóné Borbély Ildikó szerint a késés a közigazgatásban történt leépítések miatt van. Hozzátette: "Az Orbán-kormány tett a múlt év végén egy létszámleépítést, az állami intézményeknél dolgozóknál több mint nyolc ezer embert bocsátottak el. Ennek az egyik következménye az, amivel szembesültünk január 10-én, hogy a nyugdíjasok nem kapták járandóságukat, a nyugdíjukat."

Az ellenzék vizsgálatot követel az ügyben.


Kocsis-Cake Olivio, A Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta: "Felszólítjuk a kormányt, hogy vizsgálja ki, hogy mi történt. Miért nem kerültek időbe kifizetésre a nyugdíjak. Nagyon fontos, hogy mi történik ezekkel a pénzekkel a következő napokban."

A Demokratikus Koalíció a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól akart magyarázatot kérni, de nem kapott. A párt szóvivője, Rónai Sándor azt mondta: "Nemcsak az felháborító, hogy nem kapták meg a nyugdíjasok ma a nyugdíjukat, de az is, hogy mindenféle kivételes helyzetre tekintet nélkül ők bizony egy órakor bezárják a boltot. Azt gondolom, hogy ez tökéletes mutatja, hogy mi folyik ma Magyarországon."

A Portfolió úgy értesült, hogy banális hibáról van szó. Mert a Magyar Államkincstár rossz értéknapot adott meg az utalásra.

A Magyar Posta megkeresésünkre azt válaszolta: a Magyar Államkincstár a Postával való megállapodás alapján január 14-én indítja a társaság felé a kifizetést.

Januárban az előre meghirdetetteknek megfelelően a nyugdíjak első kézbesítési napja 16-a, szerda lesz.

atv.hu

További belföldi híreink