Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-11 14:13:00

Karácsony: nem az ellenzék jelöltje szeretnék lenni

Zugló polgármestere szerint nem az a probléma, hogy jobb-, vagy baloldali a főpolgármester, hanem az, hogy a budapesti közösség autonómiája sérült.

Falmászással kezdte volna csütörtökön Karácsony Gergely a kampányát, de nem sikerült, mert túl veszélyes lett volna. Zugló polgármestere arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy azért indult a főpolgármester választáson, mert változásokat szeretne Budapesten. Száz pontban fogalmazta meg a programját, és minden nap egy-egy elképzelését szeretné ismertetni arról, mit tenne a fővárosért, ha megnyerné a választást.

Első pontja

Első lépésként a Városháza parkolóját szeretné megnyitni, köztérré alakítani, ahol többek között kávézókat, és információs pontokat alakítana ki. Ez egy szimbolikus lépés lenne arra vonatkozóan, hogy megüzenné a budapestieknek: az önkormányzat értük van. A Városháza előtti területre eredetileg is parkot terveztek, folytatta Karácsony, de jelenleg "egy ótvar hely". Itt lehetne egy olyan hely, ahol a budapestiek tájékozódhatnának a fejlesztési projektekről, arról, hogy milyen változások lesznek Budapesten, tette hozzá.


Nyitott városvezetésre van szükség, jelentette ki. "Nem az ellenzék jelöltje szeretnék lenni - közölte - mert nem az a gond, hogy jobb vagy baloldali a főpolgármester, hanem az, hogy a budapesti közösség autonómiája nagymértékben sérült". 

Részletes társadalmi vitát szeretne

Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy szeretné bevonni a választókat is a kampányába. Lesznek nagyobb léptékű ügyek is, folytatta, és szeretné párbeszédre hívni az embereket. „Úgy szeretnék főpolgármester lenni, és csak úgy van értelme, hogy részletes társadalmi vitát folytatnék olyan kérdésekről, amit a politika szeretne a szőnyeg alá söpörni” - jelentette ki. Például hogyan lehetne az autóforgalmat korlátozni, hogyan lehetne pozitív módon ösztönözni az autósokat, hogy kevesebbet használják az autóikat, folytatta.

Autó helyett más alternatíva

Itt szóba került, hogy az előválasztás második fordulójába Puzsér Róbert is bekapcsolódik, aki dugódíjat vezetne be, és hogy a "Sétáló Budapest" programja és Karácsony Gergely programja között némi átfedés van. Karácsony elmondta, ahol rengeteg ember él együtt, összezsúfolva, ott minden döntésnek súlya van, és nem akarjuk, hogy polgárháborús hangulat legyen azzal, hogy összeugrasztjuk az autósokat és a bringásokat, hanem apró lépésekben, de világos célok felé menjünk, akkor máshogy kell a várost vezetni. Említette, hogy a hétköznapjaiban ő legtöbbször autó nélkül közlekedik és erre szeretné ösztönözni a többi autóst is. Úgy véli, nem azért megy mindenki autóval, mert a "fenekéhez nőtt az autója", hanem mert nincs alternatívája. Alternatívát kell teremteni, jelentette ki, azután lehet arról beszélni, hogyan lehet autómentessé tenni a belvárost.

A kérdésre, hogy figyeli-e a többi főpolgármester-jelölt programját, azt felelte, természetesen figyeli, de elsősorban a saját programját kell elmondania. Megjegyezte, hogy tulajdonképpen minden jelölt Tarlós István ellenfele, ezért ő is főként vele foglalkozik, mert meg szeretné szüntetni azt a tendenciát, amely során Budapest nagyrészt elvesztette az autonómiáját. Végre piros lámpát kell mutatni a centralizáló hatalommal szemben, jelentette ki.

Szigorodna a szmogriadó rendelete

Arról is tájékoztatott, hogy a városvezetési programjában konkrét lépésekről fog beszélni, például hogyan rendezné a jelenleg nagyon aktuális szemételszállítás és a hóeltakarítás problémáját. Elárulta, hogy a kampánya második pontja arról szól, hogyan szigorítaná a szmogriadó rendeletet annak érdekében, hogy lényegesen javuljon a főváros levegője.

atv.hu

További belföldi híreink