Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-12 06:20:00

Így vehető igénybe súlyos betegségek után az adókedvezmény

Január elsejétől újabb súlyos betegségek után jár adókedvezmény. A Női Liga közbenjárásának köszönhetően a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák és az endometriózis is felkerült arra a listára, amelyen az adócsökkentésre jogosító betegségeket tartják nyilván. Két, férfiakat érintő elváltozás is bekerült a körbe, ezentúl a prosztata- és a hererákban érintettek is kezdeményezhetik az adócsökkentést.

Azt már sokan tudják, hogy a rózsaszínű szalag és szín a mellrák elleni küzdelmet jelképezi. A betegségben érintetteknek azonban eddig nem járt adókedvezmény. Pedig külön-külön több civil szervezet is harcolt ezért a lehetőségért. Most azonban sikerült, egy tavasszal létrejött összefogásnak köszönhetően.


A Női Liga munkkája eredményeként a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák és az endometriózis is felkerült arra a listára, amelyen az adócsökkentésre jogosító betegségeket tartják nyilván. Az adót a havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel, vagyis havonta 7450 forinttal csökkenthetik az érintettek.

Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke Híradónknak azt mondta: "Szükséges hozzá egy igazolás, amit háziorvos, szakambulancia vagy szakorvos állíthat ki, ebben mindenképpen benne kell lenni a betegséghez tartozó BNO-kódnak, és ugye csak az kaphatja meg ezt a kedvezményt, akinek a betegségéhez kapcsolódóan az az adott BNO-kód szerepel a listában."

A listán eddig is több tucat súlyos betegség szerepelt, pl. rosszindulatú daganatok, az egyes és szövődményekkel járó kettes típusú cukorbetegség, mentális viselkedészavarok és más fogyatékosságok.

A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket még a Bajnai-kormány idején összesítették. Azóta nem módosítottak rajta, és új betegségcsoportok sem kerültek rá.

Korózs Lajos, MSZP-s országgyűlési képviselő azt nyilatkozta az ATV HÍradó kérdésére: "Én azt gondolom, hogy ezt a kormányzati döntést ilyen formában üdvözölni kell, de azt hiszem, további pontosításra van szükség."


Az adócsökkentést hivatalosan már januárban kérhetnék az érintettek, hiszen az erről szóló kormányrendelet már megjelent. 

Salamon Adrienn azt is elmondta: "Várunk még hivatalos állásfoglalást a NAV részéről is, úgyhogy azt javasoljuk mindenkinek, hogy egy kicsit még legyenek türelmesek, hogy 100 százalékban pontos információt adhassunk, és ezekről mindenkit tájékoztatni fogunk az oldalainkon keresztül."

Január elsejétől Két, férfiakat érintő betegség is bekerült a körbe: ezentúl a prosztata- és a hererákban érintettek is kérhetik az adócsökkentést.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink