Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-10 18:31:00

Szakértő: a magyar autósok nagy része nem tud vezetni a téli időjárásban

„A magyar autósok nagy része nem tud vezetni a téli időjárásban, hiszen sokszor olyankor tanulnak vezetni, amikor nincs hó, de talán még eső sem” – erről beszélt Kapitány Tibor az ATV Start című műsorában.

A közlekedésbiztonsági szakértő szerint akár tragikus is lehet az első hóban való megcsúszás, ha elveszítjük az uralmat az autónk felett, mert azt sem tudjuk, mit kell csinálnunk. Megemlítette, hogy a vezetéstechnikai tréningeken nagyon megemelkedik a jelentkezők száma, mert mindenki ilyenkor akarja kipróbálni, milyen vezetni a csúszós úton, amikor leesik az első hó.
 
A szakértő határozottan javasolta, hogy amikor megváltoznak az útviszonyok, akkor olyan helyen, ahol nincs forgalom, próbáljuk ki az autónkat, a kerekeket, a saját tudásunkat azzal, hogy felgyorsítjuk az autót akár 40-50 km/órás sebességre, és megnézzük milyen hosszú út alatt áll meg a jármű, hogyan tudjuk megfékezni, hogyan tudunk irányt változtatni, ha fékezés közben irányt vált az autó.
 
Veszélyesnek tartja, ha a befagyott szélvédőt csak kis területen tisztítjuk meg, mondván hogy úgyis leolvad pár kilométer után, mert a holttér megnövekedése életveszélyes lehet.

A szakértő azt javasolta, ha valaki nem tud biztonságosan hóban vezetni, inkább maradjon otthon. Nagyon fontos, hogy a jármű legyen abszolút biztonságosan műszakilag felszerelve, legyen téli gumi, és fontos hogy a járművezető tudja uralni a járművét. Ehhez képzésekre kell járni, mert nagyon hasznosak a vezetéstechnikai képzések, a vészhelyzetekkel jobb ott találkozni, mint a közutakon – jegyezte meg Kapitány Tibor.
 
A szakember azt is megemlítette, hogy a magyar autósok nagyon türelmetlenek. Felhívta a figyelmet, hogy legyünk tekintettel autóstársainkra, mert lehet, hogy rosszabbak a kerekei, más műszaki paraméterei vannak az autójának, vagy nem rendelkezik olyan vezetéstechnikai képzettséggel, mint mi. Ne hajszoljuk olyan helyzetbe a türelmetlenségünk miatt, ami balesetet okozhat - hangsúlyozta.

atv.hu

További belföldi híreink