Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-10 14:41:00

Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Kormányinfójára

A DK levélben fordul Manfred Weberhez, a párt szerint Orbán Viktornak nem a kereszténydemokrata pártcsaládban, hanem a szélsőjobboldalon lenne a helye. A Jobbik szerint egyre gyávább a miniszterelnök. A Liberálisok azt írják, a magyar szabadság legnagyobb ellensége Orbán Viktor és a Fidesz.

Így reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Kormányinfójára

Az év első Kormányinfóját Orbán Viktor tartotta. A miniszterelnök arról beszélt, szerinte  azzal fizeti meg a Soros elleni kampány árát, hogy minden nap rosszakat írnak róla a nemzetközi sajtóban. Nem esik jól neki, de tűri. Orbánt az újságírók kérdezték a korrupcióról, az ellenzék összefogásáról, és a tüntetésekről is. Nem sokáig kellett várni az ellenzék reakcióira sem.
 
Jobbik: a kormányfő egyre gyávább
 
„Orbán Viktor egész évben egyszer áll ki a sajtó ki nem tiltott része elé, ezért azt gondolja, hogy az egész éves hazudozást be kell pótolnia” – írja közleményében a Jobbik. A párt szerint a miniszterelnök bedarálta a független igazságszolgáltatást. „ Orbán a migrációellenesség fontosságáról beszélt, miközben egy jogerősen elítélt macedón migránst bújtat, és több tízezer bevándorlót szabadított az országra” – áll Jakab Péter közleményében. A párt úgy véli, Orbán bebújt Soros György és a migránsok háta mögé.
 
„A kormányfő egyre gyávább. A nemzet egyre bátrabb. A Gruevszki-ügy után pedig már azt is tudjuk, miért utazhatott Orbán Brazíliába” – zárja sorait a Jobbik szóvivője.

Ujhelyi: Orbán megkezdte a kampányt

Szabó Tímea azt mondta, Orbán Viktor az idei első kormányinfón folyamatosan hazudozott, nem beszélt a magyar egészségügy, az oktatás és a bérek valóságos helyzetéről. Elmondta, Orbán Viktor csak akkor nem foglalkozik az üzlettel, ha saját családjáról, haverjairól van szó. Szóvá tette, hogy még mindig 35 százalék felett van az egyszemélyes közbeszerzések aránya, ez pedig magasabb szám, mint 2010 előtt volt.

A Párbeszéd és az MSZP továbbra is küzdeni fog a kormány leváltásáért, a rabszolgatörvény visszavonásáért - közölte. Ujhelyi István értékelése szerint Orbán Viktor megkezdte EP-kampányát, "izzadságszagú kísérletet" tett arra, hogy a valóságot elhazudva felülírja "az utca" követeléseit, ezért nem szólt a "rabszolgatörvényről". Azt mondta, az MSZP és a Párbeszéd Európa-párti kampányt kezd az Európa-ellenes orbáni kormányzattal szemben. Hangsúlyozta, nem támogatják az illegális migrációt. Az EU nem menekülteket, migránsokat, illegális betelepülőket akar Magyarországra erőltetni, hanem az értékeit, a demokráciát és azokat a forrásokat, amelyek révén Magyarország már eddig is gazdagodott, fejlődött - hangoztatta. Ujhelyi István szerint a magyar emberek csak azért tartanak az illegális bevándorlóktól, mert Orbán Viktor azt hazudja nekik hónapok óta, hogy ez a veszélyhelyzet. A veszélyhelyzet az, hogy Európa vagy orbánisztán lesz-e a jövőnk - mondta.


 
DK: ki kell zárni a Fideszt
 
Orbán Viktor a mai Kormányinfón arról beszélt, hogy az lenne a kívánatos, ha az EP-választás után az Európai Parlamentben a migrációellenes pártok, az Európai Bizottságban pedig a migrációellenes biztosok lennének többségben. Továbbá a miniszterelnök szerint a modern európai kereszténydemokrácia legjobb modelljét Brazíliában találjuk - ahol nemrég választották elnökké a szélsőjobboldali Jair Bolsonarot.
 
A miniszterelnök kijelentései miatt Molnár Csaba levélben fordult Manfred Weberhez, a Fidesz európai pártcsaládjának frakcióvezetőjéhez és EP-választási csúcsjelöltjéhez. A DK EP-képviselője szerint ugyanis az európai magyarok ugyanis joggal kíváncsiak arra, mit szól Weber a magyar miniszterelnök nézeteihez, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a Néppárt migrációs politikájával és kereszténydemokrata értékeivel. Molnár reméli, hogy a mai Orbán-nyilatkozat után a Néppárt eddig hezitáló vezetői is tisztán látják: Orbán helye nem a kereszténydemokrata pártcsaládban, hanem a 20. századi történelem legsötétebb idejéből ismerős szélsőjobboldalon van. Ezért a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból – áll a közleményben.
 
Hadházy: nem ér meg a reakciót

A független országgyűlési képviselő szerint, miután a miniszterelnök a Kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány részéről zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, a sajtótájékoztató egyetlen pillanata sem ér meg egyetlen sor elemzést, reakciót sem.
 


Szél: egy képzelt országról beszélt

„Jól mutatja a miniszterelnök helyzetértékelő képességét, hogy szerinte a modern európai kerszténydemokrácia első számú képviselője egy olyan dél-amerikai elnök, aki éppen a földi élet feltételeit sodorja veszélybe” – írja bejegyzésében Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő szerint a miniszterelnök ideje nagy részében nem is Magyarországról beszélt, hanem egy képzelt országról, ahol baloldali, liberális médiatöbbség van, zéró tolerancia érvényesül a korrupcióval szemben, a politikát és a gazdaságot gondosan szétválasztják, a miniszterelnök köreinek gazdagodása tisztán üzleti ügy, a kormánypárt az állami kampánytámogatásból nyeri a választásokat és nemzeti konzultációval figyel az emberek véleményére – írja Szél.

Liberálisok: a szabadság ellensége Orbán és a Fidesz

A Liberálisok szerint a Fidesz és Orbán Viktor ahelyett, hogy a magyar emberek valódi problémáival foglalkozna, a menekültek elleni gyűlöletkeltést folytatja. „A következő uniós választás valódi tétje az lesz, hogy a magyar emberek meg tudják-e állítani a Fidesz szabadság és Európa-ellenes politikáját. A Fidesz illiberális politikája ugyanis százezrével üldözi el a magyarokat hazánkból” – írja a párt közleményében.

A párt arról ír, Orbán Viktornak nincs oka dicsekvésre a gazdasági teljesítményünkkel kapcsolatban sem: a régió legjobbjából a térség sereghajtójává váltunk. A Fidesz az oktatás szétverésével beszerelő üzemmé alakította az országot, ahol a munkavállalók szabadságát önkényesen korlátozza a hatalom – véli a párt.
„Orbán Viktor kétharmados felhatalmazásával visszaélve megszállta a gazdaságot és a jogállamot, korlátozta a sajtó és vallásszabadságot, és aljas támadást indított a civil szervezetek ellen. A magyar szabadság legnagyobb ellensége Orbán Viktor és a Fidesz” - írják.

atv.hu

Ha kérdezne tőlünk, itt megteheti.

További belföldi híreink