Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-10 21:56:00

Ideje felkészülni: elindult a globális űrverseny

Kína elsőként szállt le a Hold túlsó oldalára. A csillagász szerint ez egy ugródeszka lehet. Kiss László arról beszélt az ATV-ben, hogy azt eddig is lehetett tudni, hogy másmilyen a túloldal, de nincs jelentős különbség a két oldal között.

Ideje felkészülni: elindult a globális űrverseny

Kiss László az MTA csillagásza arról beszélt az ATV Start Plusz című műsorában, hogy ennek az a jelentősége egyrészt, hogy újra elindult az "űrverseny", ami most nem csak Amerika és a volt Szovjetunió között zajlik, hanem az oroszokon és az amerikaiakon kívül már Kína, Japán és Európa is beszállt, többszereplős verseny indult. Másrészt, eddig mindig csak a Hold felénk eső oldalára jutottunk el, de most a kínaiaknak sikerült a túlsó oldalra is eljutni, aminek a nehézségét az jelentette, hogy először telepíteni kellett egy relé-állomást olyan helyre, ahonnan a Földdel is és a Hold túlsó oldalával is kapcsolatot lehet teremteni – magyarázta Kiss.
 
A csillagász elmondása szerint eddig is küldtek már oda szondákat, így lehetett tudni, hogy másmilyen a túloldal, de nincs jelentős különbség a két oldal között. Megjegyezte, hogy bár sokan azt emlegetik, hogy sötét a Hold túloldala, ez nem igaz, azt is süti a Nap.
 
Mint mondta, azért mennek a Holdra, mert közel van, és ott tudják tesztelni az űr kiaknázására készült fejlesztéseket. Eddig azért ütköztek nehézségekbe ezek az akciók, mert politika állt mögötte, most már próbálják a gazdasági hasznot keresni benne. „Talán találunk valamilyen nyersanyagot, ami egy akár még nem is létező ipari szegmens számára egy közeli kozmikus nyersanyagforrás lehet” - jegyezte meg.
 
Kiss László úgy véli, ez mindenképpen egy ugródeszka, mert a kínaiak szeretnének 2025-ben egy kínai űrhajóst is oda küldeni.
 
A következő célpont a Mars lesz - mondta  a csillagász, de azt reméli inkább, hogy egy tiszta, jól működő Földön fogunk maradni a jövőben is. „Ha valaha lesz lakható hely a Naprendszerben, az a Mars” - tette hozzá, ami egy barátságtalan hely, mert nincs légtere, nincs mágneses mező és nagyon hideg van, de talán lehetne lakható környezetet létrehozni.
 
A tudósok azután kutatnak, lehet-e az űrben más, a Naprendszeren kívüli egzo-földeket találni, de nem szabad elfelejteni, hogy a csillagok közötti távolság egy kozmikus szakadék, az űr elképzelhetetlenül nagy – folytatta a csillagász.
 
Kiss László arról is beszélt, hogy a Voyager I. szonda az emberiség által valaha legtávolabbra küldött még működő eszköz, 20 fényórára van tőlünk. 42 év alatt jutott el 20 fényórára, a legközelebbi csillag viszont 4 fényévre van tőlünk, tehát 1800-szor. A jelenlegi űrtechnikával a csillagközi tér még elérhetetlen.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink