Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-11 05:10:00

Az egekbe szöknek a zöldségárak, a gyümölcs viszont olcsóbb lesz

Az agrárszakértő szerint az áremelkedés részben az időjárásnak köszönhető, részben viszont a munkaerőhiánynak. Csizmadia György nem tartja drasztikusnak az áremelkedést.

Az egekbe szöknek a zöldségárak, a gyümölcs viszont olcsóbb lesz

 
 
Nagymértékben emelkednek a zöldségárak a rendkívüli nyári meleg miatt. A krumpli 44%-kal, a hagyma 48 %-kal, a fejeskáposzta 53 %-kal lesz drágább. Csizmadia György a Fruitmarketing Kft. tulajdonosa elmondta az ATV Start című műsorában, hogy a tavalyi rendkívüli meleg nyár a gyümölcstermesztésnek jót tett, így az olcsóbb lesz, de a zöldségtermés nagyon elmaradt, ami olyan szinten hajtotta fel az árakat, ami most érte el az összes többi ipari termék áremelkedésének mértékét az elmúlt húsz év óta.
 
Az agrárszakértő szerint az áremelkedés csak részben köszönhető az időjárásnak, az is befolyásolja, hogy a fogyasztás mértéke akár 90 százalékban is az áruházláncoknál jelenik meg, így a kispiacok értékesítési szerepe csökken. Az árakat az áruházláncok közötti verseny mozgatja - tette hozzá.
 
A munkaerőhiány is befolyásolhatja az árakat - folytatta Csizmadia, de ketté kell választani a zöldségtermesztést. A szántóföldi, nagyüzemi precíziós gazdálkodás egyre kevesebb kézimunkaerőt igényel, ilyen például a burgonya, a zöldborsó, a kukorica művelése. Viszont az üvegházi, vagy fóliás termesztés nagyrészt kézimunkaerőt igényel, így ott jelentkezik a munkaerőhiány problémája.
 
Az agrárszakember említett egy saját példát arra vonatkozóan, hogy az elmúlt húsz évben alig változtak a termelői felvásárlói árak: 1995-ben konzervuborkát termesztett, aminek akkor 50-180 forint között volt a felvásárlói ára, míg most 130-140 forint – árulta el.
 
Beszélt arról is, hogy azokban az ágazatokban, ahol nagymértékű a munkabérkitettség, mert a kézimunkaerő igénye nagyon magas, előfordult az elmúlt évben, hogy leállt a konzervgyár, mert nem volt elég áru.
 
Szóba került, hogy nem lehet Magyarországon magyar hagymát kapni, külföldről kell behozni. Csizmadia György elmondta, hogy korábban a technológiai fejlődésnek köszönhetően nagy mennyiséget tudtak a gazdák termeszteni, de mostanra a technikai fejlesztés okozta árelőny elfogyott. Azzal hogy az árak helyrekerültek, reméli, hogy javulni fog a termésmennyiség, és ismét lehet majd magyar hagymát kapni.
 
Az agrárszakértő nem tartja olyan drasztikusnak az áremelkedés okozta helyzetet, mert a statisztikák szerint az átalakult életmódunk miatt csökkent a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk. Jelezte, hogy egy átlagember évente 35 kg burgonyát fogyaszt, ami ha kiszámoljuk, egy mobilelőfizetés ára sincs havonta. Felmerült azonban, hogy egyre több ember szeretne egészségesebben táplálkozni, nem szeretne elhízni, ezért szeretne egyre több friss zöldséget fogyasztani.

Drágulnak a zöldségek a rendkívüli nyári meleg miatt

 
 
atv.hu

További belföldi híreink