Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-10 07:00:00

Lassan elfelejtjük a változó kamatozású hiteleket

Csaknem 800 milliárd forint összegben vettek fel lakáshitelt a magyar emberek 2018 első 11 hónapjában, ami 33 százalékos emelkedést jelent, változó kamatozású konstrukciók aránya azonban 6 százalékos szintre süllyedt – közölte a BankRáció.hu. A piacot a fix törlesztésű hitelek hajtják: az 5-10 évig garantált törlesztésű új konstrukcióknál 52 százalékos volt a növekedés.

Lassan elfelejtjük a változó kamatozású hiteleket
Illusztráció

A múlt év első 11 hónapjában egészen pontosan 793 milliárd értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez 33 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. “A bő 30 százalékos növekedés nem jelent meglepetést, azaz tartós növekedés látható a piacon” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője. Ezzel párhuzamosan marginálissá vált a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók aránya az új lakáshiteleknél. A szakértő azt is hozzátette: “Mindez azt mutatja, hogy a hitelfelvevők elfordultak a változó kamatozású lakáshitelektől. Ebben persze szerepe van a Magyar Nemzeti Bank lépéseinek. Egyrészt a fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó minősítés bevezetésének. Másrészt, hogy októbertől szigorúbb szabályok léptek életbe a változó kamatozású lakáshitelek felvételére” – fogalmazott a szakember.


A legjelentősebb változás az említett időszakban az 5-10 évig fix törlesztést garantáló konstrukcióknál figyelhető meg, már, ami az újonnan felvett lakáshiteleket illeti: 123 százalékkal 275 milliárd forintra nőtt a teljes összeg.

Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshitelek összege is emelkedett: 70 százalékkal 332 milliárd forintra. A „lefixált” törlesztésű konstrukciók iránti kereslet emelkedése a hitelfelvevők tudatosságával magyarázható. “Egyre többen szeretnének biztosra menni, és a gazdasági változásokból adódó esetleges kamatemelkedéshez köthető törlesztőrészlet-növekedést kikerülni” – mondta el Trencsán Erika. A szakértő azt is kiemelte a kamatok és teljes hiteldíjmutatók változásáról, hogy tavaly novemberben a legalább 1 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél 5,36 százalék volt az átlagos kamat, szemben az egy évvel korábbi 5,21 százalékkal, ami szerény mértékű emelkedésnek felel meg.

A korábbi lakáshitelek fele még ma is változó kamatozású

Trencsán Erika szerint a BankRáció.hu saját adatai összhangban vannak a piaci trendekkel, egyre többen keresik ugyanis a fix törlesztésű lakáshiteleket. Hozzátette: bár az új lakáshiteleknél nagyon lecsökkent a kockázatos, változó kamatozásúak aránya, a korábban felvett jelzálog- és lakáshiteleknél még jelentős, több mint 50 százalékos a részesedésük. A BankRáció.hu szerint a régebben felvett változó kamatozású konstrukciókat hitelkiváltással lehet fix törlesztőrészletűre cserélni, különösen azoknál, amelyeknél sok van hátra a futamidőből és magas a tőketartozás összege.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink