Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-09 15:17:00

Az állam megvette a Golgotát, vége a kálváriának

Véget ért a Golgota kálváriája, a magyar kormány 3 milliárd forintért megvette Pákh Imre műgyűjtőtől Munkácsy Mihály festményét, és a debreceni Déri Múzeumba kerül - ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be az Országház Munkácsy termében.

Az állam megvette a Golgotát, vége a kálváriának
Fotó: MTI

A magyar állam tulajdonába került Munkácsy Mihály Golgotája, 3 milliárd forintért vásárolta meg a kormány a tulajdonos Pákh Imre amerikai-magyar milliárdos műgyűjtőtől - ezt a mai kormányülés szünetében, az Országház Munkácsy termében jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kósa Lajossal és Papp László debreceni polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Fontos hír a magyar kultúra kedvelőinek és a Munkácsy rajongóknak, az az országnak és Debrecennek is fontos - mondta a miniszter, aki felidézte, hogy volt olyan vélemény, hogy a Golgota Rembrandt Éjjeli őrjáratához fogható alkotás. „A kép megvásárlásának jelentősége azért is nagy, mert az elmúlt években többször is Kanadába vitték, valamint egy ideig le volt takarva” – fogalmazott a miniszter a sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely hozzátette: örül annak, hogy Magyarország, azon belül pedig Debrecen ad a jövőben otthont az állami tulajdonban álló festménynek.

Munkácsy Golgotája a Krisztus-trilógia harmadik festménye. A bibliai történések sorrendjében az első kép a Krisztus Pilátus előtt, ez a kanadai Art Hamilton tulajdonában volt, de az MNB 2015-ben megvásárolta. A második darab az Ecce Homo, mely a debreceni Déri Múzeum tulajdona, míg a Golgota Pákh Imre műgyűjtőé volt eddig. Az alkotó Munkácsy soha nem látta egymás mellett három festményt.

Szerintem meg fogunk tudni egyezni - ezt Gulyás Gergely még tavaly júniusban mondta az egyik Kormányinfón az ATV kérdésére, hogy megvásárolja-e az állam Munkácsy Golgotájat Pákh Imrétől. Akkor a feltételek már adottak voltak. "A kormány szándéka egyértelmű és Pákh Imrének is van eladási szándéka. A miniszterelnök úr határozott szándéka, hogy szeretnénk megvásárolni a képet” - mondta júniusban a miniszter hozzátéve, hogy az igazságügyi szakértői véleménynek még el kell készülnie az ügyben, de már lehet úgy fogalmazni, hogy „a Golgota kálváriája véget ért”.

Már előzőleg is megkérdezte az ATV a Kormányinfón Gulyás Gergelyt a Golgotáról, miután Pákh Imre közölte, hogy eladná a képet, és akkor kiderült: 3 milliárd forintért az állam meg is venné a Munkácsy-festményt.

Néhány hónappal később már folytak a tárgyalások a Golgota eladásáról, Pákh Imre személyesen is találkozott Gulyás Gergely miniszterrel, és a szóbeli, 10 millió eurós ajánlatot elfogadta. A milliárdos műgyűjtő már akkor úgy gondolta, hogy "hamarosan egymás tenyerébe csaphatnak".

Lázár: "Zsarolni nem hagyjuk magunkat!"

A festmény első tulajdonosa John Wanamaker multimilliomos amerikai kereskedő és reklámszakembernek volt, akinek a háza 1905-ben leégett, a festményt úgy mentették meg a lángoktól, hogy kivágták a keretből. Néhány évvel később pótolták a hiányzó részeket. 

A debreceni Déri Múzeum Munkácsy termét 2015. május 20-án nyitották meg a látogatók előtt. Itt újra együtt volt látható a trilógia.

Eközben folytadtódtak a tárgyalások Pákh Imre és a Magyar Nemzeti Bank között a Golgota megvásárlásáról, de miután a műgyűjtő 9 millió dollárt kért a képért, az MNB viszont csak hatmilliót ajánlott, megszakadt a párbeszéd, és a tulajdonos bejelentette, hogy 2015. június 25-én elviszi a Golgotát Debrecenből. Azonban a nemzeti örökségvédelmi központ védetté nyilvánította a festményt, megakadályozva ezzel, hogy Pákh Imre külföldre szállíthassa a Golgotát. Az intézkedést akkor Lázár János kancelláriaminiszter azzal indokolta: „Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel is, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal”, "zsarolni nem hagyjuk magunkat!"

pákh imre / fotó: mtiPákh Imre / Fotó: MTI

A közvetlen előzmények: tavaly június 4-én az örökségvédelmi hatóság hivatalból ismételten kezdeményezte a Munkácsy-kép védetté nyilvánításának megindítását. Ez mindössze pár nappal azután történt, hogy május 24-én jogerősen lezárult egy bírósági eljárás, amelyben Pákh Imrének igazat adva a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a Golgotát védetté nyilvánító 2015-ös közigazgatási határozatot. A bírói verdikt kimondta, a politika így akarta megakadályozni Pákhot abban, hogy bárkinek is eladhassa a festményt. Az akkori védetté nyilvánítás rögzítette azt is, hogy eladása esetén a magyar államot elővásárlási jog illeti meg, valamint hogy az alkotás csak a hatóság engedélyével vihető ki az ország területéről.

Most a sajtótájékoztatón Kósa Lajos volt debreceni polgármester azt mondta: amikor a trilógia először volt látható Debrecenben, megfogalmazódott, hogy meg kellene szerezni a Golgotát is. A Krisztus Pilátus előtt a festményt az Art Hamilton háromszor vitte vissza Kanadába, amit - Kósa Lajos elmondása szerint - utóbb már ki sem tudtak állítani, mert összetekerve szállították előtte. "De minden jó, ha jó a vége" - mondta Kósa Lajos, aki szerint legalábbis olyan kalandos volt a képek útja, mint amilyen nagyszerű alkotások.

Debrecen jelenlegi polgármestere, Papp László a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy egy "százéves folyamat végére került pont". 1995-ben láthatta a három műalkotást együtt először a nagyközönség. Debrecen szimbóluma a Nagytemplom mellett a Munkácsy-trilógia - tette hozzá.

 

Ajánlom

További belföldi híreink