Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-08 13:45:00

Megszólalt az államtitkár - ez minden nyugdíjast érint

Az infláció nélkül is emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke, és a megemelt minimálbérnek köszönhetően a jövőbeli idősek is több nyugdíjat fognak kapni – mondta el Rétvári Bence az ATV Start című műsorban. Hogy a kormány leül-e a szakszervezetekkel tárgyalni, arra nem adott egyértelmű választ az EMMI miniszterhelyettese, azt viszont hozzátette, hogy a tüntetéseket az EP-választások kampányának tartja.

Pár napon belül folyósítják a megemelt összegű nyugdíjakat. Rétvári Bence szerint az emelés átlagosan havi 3500, vagyis évi 42 ezer forintot jelent az időseknek. A miniszterhelyettes azt is kiemelte ezzel kapcsolatban egy pár nappal korábbi sajtótájékoztatón, hogy a kormány – ígéretéhez híven – megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét. Ez alapvetően inflációkövető emelést jelentene, csakhogy az emelés mértéke 2,7%, a Magyar Nemzeti Bank 3,1%-os inflációt jósol erre az évre.

Hogy idén is várható-e nyugdíjkorrekció a különbözet fedezésére, arra Rétvári Bence a Startban azt mondta: „ezt majd az év második felében lehet elmondani”. Az elmúlt éveket tekintve ugyanakkor – hívta fel rá a figyelmet – a nyugdíjak mindig megőrizték a vásárlóértéküket. Bár ma nem tűnik annyira „bátornak” ez a kijelentés, de 2010 után ez egy súlyosabb volt a kormány részéről – tette hozzá Rétvári –, hiszen akkor vettek el az idősektől egyhavi nyugdíjat, és több száz milliárdos „lyuk volt a nyugdíjkasszán”. A KDNP politikusa arra is kitért, hogy már nincsen hiány, és az elmúlt években összesen 33%-os mértékű nyugdíjemelés volt, amelyből az inflációt levonva is 10%-os vásárlóérték-növekedés figyelhető meg. A jelenlegi nyugdíjrendszerrel szerinte az idősek is jobban jártak, hiszen amikor a prognosztizált infláció magasabb volt, akkor a különbözet nemcsak abban az évben, de a következőben is beépült a nyugdíjasok ellátásába.

Bár a vásárlóérték-növekedés megfigyelhető, az is megfigyelhető, hogy a nyugdíjak nagyon elszakadtak a bérektől, és a szakértők szerint ez veszélyeket rejthet magában.

Rétvári Bence erre azt felelte, hogy minden szférában növekednek a bérek Magyarországon, és szerinte a jövő nyugdíjasainak – éppen azért mert magasabb nyugdíjjárulékot fizetnek – sokkal magasabb lesz a juttatásuk is. A kérdésre, hogy milyen juttatásra számíthatnak azok, akik minimálbért keresnek (az emberek bő 40%-a minimálbért keres a vállalati szektorban), a politikus úgy vélte: ebben a szektorban történt az egyik legnagyobb emelkedés az elmúlt években. Az ugyan nem derült ki a kérdésre sem, hogy egy minimálbérrel rendelkező ember mennyi időskori juttatást kaphat 5-10 év múlva, az viszont igen, hogy magasabb összeget, mint 2010-ben. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy sok mással segítették az időseket, mint a rezsicsökkentés bevezetése és az Erzsébet program is. 

Nem spontán a bérnövekedés

A munka világában is folynak az események, a szakszervezetek egyik követelése a kétszámjegyű béremelés. Mint ahogyan az érdekvédelem a sztrájktörvény módosítását, illetve a túlóratörvény visszavonását is szeretné elérni. Ezek fényében petíciót készülnek ma átnyújtani Orbán Viktornak. Rétvári szerint ez „valamelyest már a kampány része”, mint ahogyan az elmúlt napok, hetek „rendezvényei” is. A munkabérek növekedésére pedig azt felelte: a magyar gazdaság előrelépésének tekinthető, hiába nyilatkozták többen az elmúlt években, hogy a magyar gazdaság össze fog omlani. A bérnövekedés szerinte a kormány adócsökkentő politikájáéhoz köthető, az nem „spontán” módon alakult ki.

Hogy a kormány tárgyal-e a szakszervezetekkel a kinyilatkoztatott követelésekről, arra a KDNP politikusa azt mondta: rengeteg olyan fórum van, amelyen a kormányzat szakszervezetekkel egyeztet, és elmondta, Kósa Lajos leült egyeztetni a szakszervezetekkel. A túlóratörvény elleni tüntetéseken pedig úgy látja, sokkal inkább a kormányellenes ellenszenvüket fejezték ki, továbbra is úgy véli, hogy ez a parlamenti választási kampány része.

atv.hu

További belföldi híreink