Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-08 12:48:00

Megosztja az orvostársadalmat a hálapénz

Az aneszteziológus merevnek tartja a magyar egészségügyet. Máté-Horváth Orsolya szerint erre az is példa, hogy különféle titulusokkal kell szólítaniuk egymást az orvosoknak. Az orvos a hálapénz rendszerét a korrupcióhoz hasonlította.

Átszövi a hálapénz a magyar egészségügyet

 

„Nem fog összeomlani az egészségügy” - jelentette ki Máté-Horváth Orsolya az "1001 orvos hálapénz nélkül" szervezet tagja az ATV Start című műsorában. Hozzátette: kérdés, mit értünk összeomlás alatt.
 
Az aneszteziológus arról is beszélt, hogy a politikusoktól azt hallani, hogy az egészségügy ebben a formában nem tud működni, össze fog omlani, de ezzel szerinte leveszik a felelősséget az orvosok válláról, pedig szerinte kollektív felelősségvállalás szükséges. „Egy orvos nem mondhatja a betegének, hogy nem tud eléggé foglalkozni vele, mert összeomlik az egészségügy” – mondta Máté-Horváth. Szerinte, ha minden orvos a csődöt várja, akkor valójában nem érzik, hogy az ő felelősségük a betegek gyógyítása.
 
Nincs minőségi mutató
 
A hálapénzről is beszélt, miszerint az megosztja a társadalmat, ezen belül az orvostársadalmat is. „Irigykedve nézik, ki kap hálapénzt, ki nem, ki mennyit kap, és a betegek is azt kérdezik egymástól, hogy hol mennyi hálapénzt kell adni. A hálapénz egy titkolt dolog, nem adózó jövedelem, nem átlátható” - folytatta az aneszteziológus. Mint mondta, az orvos- vagy kórházválasztás nem betegbiztonsági, minőségi mutatók alapján történik, hanem a betegek egymástól hallják, hol kedvesebbek az egészségügyi dolgozók, vagy hol kell kevesebb hálapénzt fizetni. „Nincs igazi minőségi mutató a rendszerben, mely transzparenssé tenné az egészségügyet” - jegyezte meg.
 
A kérdésre, hogy szerinte mikorra fog megszűnni a hálapénz, a doktornő visszakérdezett: mikorra fog megszűnni a korrupció Magyarországon, hiszen az ugyanaz az attitűd? Szerinte már korábban meg kellett volna szűnnie a hálapénz rendszerének.   
 
Merev az egészségügy?
 
Máté-Horváth Orsolya a magyar egészségügyet merevnek tartja, ami az orvosok egymás közötti viszonyában is megnyilvánul. Példaként hozta, hogy különféle titulusokkal kell egymást szólítaniuk, akkor is, ha az nem tükrözi a valós, beteghez való affinitást az adott kolléga életútját. Hozzátette: nem akarja lekicsinyíteni egy szakember szakmai előmenetelét, de szerinte, van közöttük olyan, aki „jobban tenné, ha nem is szólna a beteghez”.
 
Úgy véli, a merevségen azzal is lehetne enyhíteni, ha a betegekkel nem lekezelően bánnának, mint ahogy az gyakran megtörténik, hanem partnerként kezelnék, egymás mellé rendelt viszony lenne orvos és beteg között.
 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink