Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-09 06:15:00

Pszichológus: Majka nem árulta el Curtist, hanem segített neki

A pszichológus szerint a média is nagy nyomást helyez azokra, akik a nyilvánosság előtt élik az életüket. Ezek az emberek szeretnének megfelelni a nyilvánosságnak, de rossz eszközökhöz nyúlnak.

Mint ismert, Széki Attila „Curtis” elismerte a közösségi oldalán, hogy beteg, mindenkitől bocsánatot kért, és bejelentette, hogy rehabilitációs központba vonul. Augusztus végén a szegedi koncerten jelentette be Majka, hogy Curtis drogproblémái miatt nem folytatják a közös zenélést. Bár korábban Széki azt írta, sosem bocsát meg neki, később már azt nyilatkozta: nem haragszik egykori zenésztársára, minden jót kíván neki. Curtis az elmúlt hetekben két fellépést is lemondott.

Makai Gábor az ATV Start műsorában arról beszélt, hogy jellemző a függőségben élőkre, hogy becsapják saját magukat, és hosszú idő telik el, mire elismerik és felvállalják a problémájukat, és segítséget kérnek. A pszichológus elmondása szerint tagadják, elhárítják a problémát, védekeznek, torz módon látják magukat.


Makai szerint, bár Majkát többen vádolták azzal, hogy elárulta a barátját, igazából ezzel segített Curtisen, mert a zenész végre felismerte a gyengeségét, és elhiszi, hogy a drog nem a hétköznapi élet része.

A pszichológus szerint Curtis felismerhette, hogy nem csak a saját személyiségét rombolja, hanem a családját, munkatársait, sőt a rajongóit is, mert torz képet mutat nekik. Ennek köszönhető, hogy keresett és talált is egy jó megoldást, ami az elvonó.

Mindenkinek van esélye a gyógyulásra

A pszichológus arról is beszélt, hogy azokra, akik nyilvánosság előtt élik az életüket, nagy nyomást helyez a média. „Szeretnének megfelelni a nyilvánosságnak, de rossz eszközhöz folyamodnak, a droghoz. A drogfüggőség első lépcsőfoka a legális drogok, a nyugtatók és altatók rendszeres használata” - állította a szakember. Hozzátette: sokan nem gondolják, hogy függők, pedig azok a szerek, melyek stimulálják az agyat, drognak számítanak, és függőséget tudnak okozni.


Makai szerint Curtis esete nagyon jó példát közvetít mások számára is azzal, hogy felvállalta a problémáját, és jó útra akar lépni. 

A rehabilitáció lényege, hogy olyan eszközt ad a rászorulók kezébe, amellyel tudják stabilizálni a boldogság érzetét, mert a drog egy patológiás módja a boldogság megélésének - magyarázta a pszichológus. Mint mondta, rá kell jönniük arra, hogy van más módja is a belső feszültség feloldásának, és mindenkinek van esélye a teljes gyógyulásra.

A pszichológus szerint, ha mégis visszaesik valaki, fontos hogy ne önmagát marcangolja, hanem haladjon tovább az úton. Ekkor van nagy szerepe a barátoknak, a családtagoknak, hiszen ők tudják visszatolni a gyógyulás útjára a szerhasználót.

atv.hu

További belföldi híreink