Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-08 16:40:00

A MAZSIHISZ szerint sértő Szakály Sándor nyilatkozata

A szervezet szerint a főigazgató sértő, tudományosan cáfolt mondatokat hangoztatott.

A MAZSIHISZ szerint sértő Szakály Sándor nyilatkozata

Közleményben tiltakozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) Szakály Sándor minapi nyilatkozata ellen.

"Szakály Sándornak, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatójának a Magyar Hírlapban közölt nyilatkozata szerint az 1920-as numerus clausus „sok félreértésre” ad okot. Szerinte a jogszabályi „szövegben konkrétan nem is szereplő zsidóságba pedig csak az izraelita hitűek, vagyis azok tartoztak bele, akik nem keresztelkedtek ki.

Szakály Sándor megismételte azt a sokat hangoztatott álláspontját, miszerint a numerus clausus „még nem jogfosztás, hanem jogkorlátozás, és semmiképp nem helyes zsidótörvénynek nevezni”.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége sajnos ismételten kénytelen felhívni a figyelmet, hogy Szakály Sándor sokadjára tesz közösségünk számára sértő, tudományosan cáfolt nyilatkozatokat.

Történeti szempontból téves megnyilvánulásai nem csak megtévesztők, de veszélyesek is. Az általa képviselt megközelítés és szóhasználat kifejezetten méltánytalan a zsidósággal szemben."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink