Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-07 22:15:00

Kidobná a karácsonyfát? Így tegye

Megindultak az úgynevezett fenyőjáratok, amelyek a kidobott karácsonyfákat szállítják el a szemétégetőbe. Csak a fővárosban több, mint fél millió fától szabadulnak meg az egy-másfél hónapos időszak alatt az emberek. A kidobott fenyők sokszor nem a szemetes mellé, vagy a gyűjtőponton végzik, hanem az út szélén.

Kidobná a karácsonyfát? Így tegye

Ahány ház, annyi szokás, mégis a legtöbben január 6-tól Vízkereszt napjától kezdik el leszedni a karácsonyfájukat.

A fővárosban az egy-másfél hónapos kihelyezési dömping alatt 500-600 ezer fát gyűjtenek be az Fővárosi Közterület Felügyelet Zrt. munkatársai.

„Az összegyűjtött karácsonyfákat a fővárosi hulladék hasznosító műbe szállítjuk és mivel nagyon magas a gyantatartalma, ez kitűnő fűtőértékkel bír, ezért ott elégetjük és a környező lakótelep illetve több tízezer háztartás számára fűtési gőzt, melegvizet, illetve villamosenergiát állítunk elő – magyarázza az FKF Zrt. szóvivője.

Horváth László azt tanácsolja, vagy a szokásos szemetes ürítéskor a tartályok mellé, vagy pedig a 250 fővárosi gyűjtőpont egyikére vigyék a fenyőket.

A hulladékvadász.hu főszerkesztője szerint gyakori, hogy a lakók nem leviszik, hanem egyszerűen csak kidobják az ablakból a fát, pedig ez tilos.

Szebenyi Péter elmondta az illetékes hatóság akár bírságot is kiszabhat, hogyha bizonyító erejű anyagok vannak róla, akár képfelvétel illetve videófelvétel, vagy ha a helyszínen éppen arra járt a közterület felügyelő vagy a rendőrség. A büntetési tétele több tízezer forint is lehet.

A karácsonyfák tüzelésre nem alkalmasak, a lakóházak kéményein keresztül ugyanis káros anyagot juttatnak a levegőbe.

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink