Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-05 11:53:00

Miért halt meg a kis L. Endre?

A 24.hu úgy tudja, a Márki-Zay házaspár is érintett az oltásellenes szülők babájának halála ügyében.

Döbbenetes fordulatok zajlottak le a gyermekük megölésével vádolt oltásellenes házaspár perében – írja a legutóbbi tárgyalásról a 24.hu.

A portál azt írja: az ügyben érintett Márki-Zay Péter és a felesége is, aki az intézményen kívüli szülést levezette. Egy másik érintettet, a gyermekorvost pedig korábban már elítélték egy másik gyermekhalállal végződő ügy, az agárdi fényevők miatt.

Folytatódott az L. Csaba és Ada elleni büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken – írja a 24.hu. A házaspár kiskorú sérelmére elkövetett emberölés vádjával áll bíróság előtt. A vádirat szerint csecsemőkorú gyermekük, L. Endre azért halt meg öt évvel ezelőtt, mert a szülők nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost. Később pedig, amikor egy segítőjük orvost hívott, próbálták megakadályozni a baba megmentését. A kisfiú néhány nappal később a kórházban elhunyt.

A 24.hu szerint bizonyítási eljárás során pénteken tanúként meghallgatták a szülésznőt, Márki-Zayné Vincze Feliciát, aki a kis Endre születésénél egy gyakornokkal együtt segédkezett. Bár a protokoll szerint a szülésnél a szintetikus K1-vitaminból, az ún. fitomenadionból a születéskor kell megkapni az első adagot az újszülöttnek, ezúttal ez nem történt meg. A bíró kérdésére Vincze Felicia azt felelte, csak akkor szokott K-vitamint adni, ha a szülő kéri, és ő ellátta azzal a tanáccsal L-éket, hogy legkésőbb öt napon belül adjanak a babának K-vitamint, és ez szerepelt a születés után átadott dokumentációban is.  A vádlottak azt vallották, nem emlékeznek arra, hogy ilyen információ elhangzott volna. A bíró szerette volna látni a szülészeti cég szerződését a vádlottakkal, de a szülésznő azt felelte, hogy az már nincs meg.

A Te Szülésed Kft. ügyvezetője ebben az időszakban a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter volt. Ez a cég volt az első, amely intézményen kívüli szülésekkel kezdett foglalkozni 2011-ben, mikor a törvény ezt lehetővé tette. 2015 februárjában tragédia árnyékolta be a szülőház működését, egy kisbaba meghalt, de a cég vezetői szerint ennek semmi köze nem volt ahhoz, hogy a kicsi intézményen kívül született. Az intézmény a honlapján szereplő értesítés szerint rövidesen, idén márciusban bezár.

A 24.hu szerette volna megkérdezni Márky-Zay Felíciát a történtekről, illetve azok esetleges összefüggéséről a születésház bezárásával, de a megkeresésükre ezt reagálta: „Nem szeretnék nyilatkozni és politikai okokból semmilyen módon sem szeretnék szerepelni az erről szóló hírekben.”

A pénteki tárgyalásra  beidézték a család gyermekorvosát, Mile Gabriellát is. Mile az az orvos, aki az agárdi „fényevő” szekta tagjainak gyermekorvosa is volt. Abban az ügyben, 2016-ban egy kisfiú meghalt, mert halálra éheztették a szülei, akik azt hitték, hogy a „prána-táplálkozás” fogja életben tartani. 2016-ban az orvost foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért az ügy hatodrendű vádlottjaként két év börtönre ítélték, egy évre felfüggesztve. A bíró ismertette a nyilvános tárgyaláson, hogy a tovább praktizáló Mile ellen jelenleg is közokirat-hamisítás miatt folyik eljárás, ugyanis nem adott be egy BCG-oltást, de kiállította az erről szóló dokumentációt. Az orvos viszont a mai tárgyaláson váratlanul azt vallotta, hogy ő beadta a gyermeknek a K-vitamint.

Ez azért meglepő, mert a korábbi vallomásban még azt mondta, hogy nem adott K-vitamint, és amikor a baba rosszul lett és a kórházból felhívták telefonon, akkor is ezt mondta.  Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy miért emlékszik most hirtelen másként.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink