Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-06 14:18:00

Ezt a választ kapta Maléter özvegye Antall Józseftől

"Amit velem tettek, azt megbocsátottam, de nem bocsáthatok meg Maléter Pál nevében" – ezt mondta a Hetek című közéleti hetilapnak nyilatkozva Gyenes Judith, az 1958-ban kivégzett Maléter Pál özvegye.

Ezt a választ kapta Maléter özvegye Antall Józseftől
Fotó: MTI

A rendszerváltás utáni elmaradt felelősségvonásról Gyenes Judith Vida Ferenc példáját hozta fel. mint mondta: a Nagy Imre-per vezető bírája megöregedve, ágyban párnák között halt meg 1990-ben, az utolsó pillanatig hangoztatva, hogy Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, akiket ő halálra ítélt, valóban bűnösök voltak. Ráadásul – tette hozzá Maléter Pál özvegye – Vida végig hazudott, amikor azt mondta, hogy nem súgtak neki az ítélethozásban fentről. Biszku Béla ment ki Moszkvába, és vitte a tervezetet, melyben a halálra ítéltek listája volt.

1989-ben a rendszerváltozáskor annyit sem mondtak ezeknek az embereknek, hogy ejnye–bejnye! – sértelmezte Gyenes Judith, aki ezzel kapcsolatban egy történetet is felidézett a rendszerváltás időszakából. „Antall Józsefnek mondtam, hogy én csak annyit szeretnék, hogy azok, akik részesei voltak az '56 utáni kegyetlenkedéseknek, ne kerülhessenek be a parlamentbe, ne tölthessenek be magas pozíciókat. Tudja, mit válaszolt erre Antall József? Ha én ki akarnám zavarni a képviselők közül ezeket az embereket, akkor üresen maradna a parlament” – idézte fel a közel 30 évvel ezelőtt lezajlott beszélgetést Maléter Pál özvegye.

atv.hu/ Hetek

További belföldi híreink