Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-04 06:20:00

Kereszty: a pedagógusok szerint is nagyon gyenge minőségűek az állami tankönyvek

A tankönyvellátás 30 százalékát még most is a magánkiadók adják, azonban egyre hátrányosabb helyzetbe kerülnek.

 

Egyre hátrányosabb helyzetbe kerülnek a magán tankönyvkiadók, mert jóformán 2011 óta állami monopólium a tankönyvkiadás. Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy a tankönyvellátás 30 százalékát még most is a magánkiadók adják.

Viszont az új törvények nagymértékben megnehezítik a helyzetüket. Először is egy könyv tankönyvvé nyilvánítását gátolják, azonkívül a már érvényes engedéllyel rendelkező tankönyvek meghosszabbítását, és a tankönyvjegyzékre kerülését nehezítik a magánkiadók számára, magyarázta. Ennek mind a pedagógusok, mind a tanulók nagy vesztesei, közölte az elnök, majd elmondta, hogy korábban a tanárok megválaszthatták, melyik tankönyv felel meg az ő módszertanuknak, felfogásuknak. Ezek kínálata mostanra jelentősen szűkült.
 
Kereszty elmondta, hogy kikérték a pedagógusok véleményét a jelenlegi állami tankönyvekről, és eszerint tartalmilag nagyon gyenge minőségűek. Még a legjobbnak ítélt tankönyv is csak "majdnem" olyan jó, mint a magánkiadós könyvek, tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a magán tankönyvkiadók már három évtizedes múlttal rendelkeznek, de van, amelyik már 65 éve foglalkozik tankönyvkiadással.
 
Az állami tankönyvek minősége azért nem felel meg, folytatta, mert bár elég nagy uniós támogatást kaptak rá, viszont rövid időt szántak az összeállítására. Három hónap alatt nem lehet jó tankönyvet csinálni, jelentette ki a TANOSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy jelenleg mindössze két közismereti állami tankönyvből választhatnak a tanárok.
 
atv.hu

Január 8-tól indul az ATV Spirit!

Ajánlom

További belföldi híreink