Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-03 19:06:00

Egy szívesség okozott halálos tragédiát Berettyóújfaluban

Egy öt éve épített kémény okozott szénmonoxid mérgezést egy évvel ezelőtt a Hajdú-Bihar megyei Derecskén. Azóta kiderült, hogy a kéményt baráti alapon építették a később elhunyt áldozat házára. Az eddigi vizsgálat azt is kiderítette, hogy a szívességből épített füstelvezető cső a vége felé szűkült, ami nem volt szabályos. A félresikerült szívesség miatt egy ember meghalt, a kémény építője ellen pedig vádat emeltek.

 

 

Egy ilyen kémény átalakítás miatt halt meg egy férfi tavaly január közepén a Hajdú-Bihar megyei Derecskén. Az áldozatnak egy ismerőse segített a meglevő kéményét egy csővel megtoldani még 2013-ban, amiről kiderült, hogy szabálytalan és az előírásokat is megsértette azzal, hogy a kémény nyílását leszűkítette. Később egy kemencét is ugyanerre a kéményre kötött a ház gazdája, aminek füstjét a kémény már nem tudta elvezetni.

"A sértett a kemencével egy helyiségben aludt és ekkor szénmonoxid mérgezés következtében az életét vesztette. A vádlott az égéstermékek elvezetése kapcsán nem rendelkezett megfelelő szaktudással és ezért a szabványokat nem tartotta be, több ponton is hibázott"

- nyilatkozta Harmati Judit, a Hajdú-Bihar megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Egy kéményszerelő szakember azt mondta, hogy a füstelvezetést alaposan meg kell tervezni. Megfelelően méretezni kell annak nyílását, a szigeteléséről is gondoskodni kell. Szűkíteni pedig nem szabad a nyílást.  

"Amilyen átmerő a füstcső kitorkollása a készüléken, olyat kell építeni, vagy annál szélesebbet. A kémény hosszát pedig, van egy grafikon a kéményseprő vállalatnál, amivel ki tudják számolni, vagy méretezéssel szokták kiszámolni a tervezők"

- fejtette ki Gombos Tibor kéményszerelő.

A hatályos szabályok szerint egyszerű téglakéményeket már nem szabad építeni. Az új füstelvezetőket megfelelő eszközökkel bélelni kell, vagy csövekből kell szerelni. Ilyet pedig csak szakemberek építhetnek. A kontárok által épített kémények pedig nagyon veszélyesek.

A derecskei férfi halálát okozó kéményt építő berettyóújfalui férfi ellen egyébként foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat az ügyészség.

atv.hu

További belföldi híreink