Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-03 05:10:00

Minden második ember csak hitellel tud lakást venni

Egyre többen vesznek fel lakáshitelt és személyi kölcsönöket az új évben - erre számítanak a Világgazdaságnak nyilatkozó bankok. Az ingatlan.com gazdasági vezetője szerint ez nem meglepő, hiszen a lakásárak már a lélektani határon mozognak, és csak kevesen képesek hitel nélkül ingatlanhoz jutni.

 

Még mindig csaknem 100 ezer forintosított devizahiteles szerződés van érvényben. Az adósok pedig a mai napig ki vannak szolgáltatva a három havonta változó kamatoknak – meséli a hitelsikerek.hu szakértője. A világválság begyűrűzése óta drasztikusan bezuhant a hitelfelvételek száma, most, tíz évvel később viszont újra emelkedik a hitelfelvételi kedv, vagy inkább a kényszer. Ma Magyarországon ugyanis minden második ember csak hitellel tud lakást venni.
 
Balogh László Híradónknak arról beszélt, hogy a lakásdrágulás éves országos szintje meghaladja átlagban a 10 százalékot.

„A nagyvárosokban pedig még ennél is nagyobb, akár 20-30 százalékos drágulás volt megfigyelhető éves szinten. Az elmúlt 4-5 évben megduplázódtak a lakásárak, és a lakásárak és a lakosságnak nagy része hitelfelvételre kényszerül, ha ingatlant szeretne vásárolni” – mondta az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.
 

A fővárosban már elérték a lélektani határokat a lakásárak, és bár csökkenés nem várható, kevésbé fognak drágulni a lakások

– véli a szakértő.

A válság mindenesetre megtette a hatását: a magyarok uniós összehasonlításban kifejezetten kerülik a hitelfelvételt a GKI felmérése alapján.

„Az összes lakáshitel állomány a GDP 7,5 százalékát tette ki 2018 közepén Magyarországon, az uniós átlag 27%, de van olyan ország, Dánia, ahol ez 100 százalék fölötti. Alapvetően a magyar lakosság nem igazán bízik a kereskedelmi bank hitelezésben”

– jegyezte meg Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója.
 
Óvatosságra int a hitelszakértő, nem lehet tudni, hogy az előző ciklushoz hasonlóan mikor fog ismét bezuhanni a hitelkihelyezés. Erdősi Éva szerint könnyű elveszni a bankok kínálatában. Szerinte a legfontosabb, hogy lakásvásárlásnál ne csak pár évig, hanem a futamidő végéig fix kamatozású hitelt válasszunk.
 

„Az a jó, amikor fix kamatozású hitelt veszünk föl és ez nem csak 5 vagy 10 évre vonatkozik, hanem a hitel futamidejének a végéig”

– fogalmazott a hitelsikerek.hu szakértője.

Erdősi Éva szerint ez azért fontos, mivel nem tudhatjuk, hogy egy 5 éves kamatperiódus lejárta után éppen milyen lesz a gazdaság állapota, éppen milyenek lesznek a mutatók, amik a mi kamatunkat nagy mértékben változtathatják.
 
Nem beszélve a jegybanki alapkamatról, ami évek óta mélyponton van, így bármikor emelkedhet, ez pedig egy több tízmilliós eladósodás esetén jelentősen növelné a csak pár évre lefixált törlesztőrészletet – teszi hozzá a szakértő.

Azt javasolja, ha valakinek nincs meg a 30-40 százalékos önrésze, és még nincs legalább három éves tapasztalata, hogy milyen is törlesztőrészletet fizetni, az inkább halassza el a lakásvásárlást.

atv.hu


 

Ajánlom

További belföldi híreink