Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-01-03 06:20:00

Megbüntetnék, ha valamelyik ellenzéki párt kilépne az együttműködésből

Jelenleg is egyeztetnek az ellenzéki pártok, és egyetértenek abban, hogy folytatni kell, ami az előző év végén elkezdődött. Az ATV Startban megszólaló politikusok úgy vélik: összekovácsolódni látszik az ellenzék, és a választók megbüntetnék azt, aki ebből csak úgy kiugrana.

Megbüntetnék, ha valamelyik ellenzéki párt kilépne az együttműködésből

Meglehetősen pozitívan tekintenek az ellenzéki politikusok az idei évre. Az ellenzéki oldalt az úgynevezett rabszolgatörvény parlamenti szavazása, és az azt követő jogszabály-módosítás elleni tiltakozások hozták közelebb egymáshoz. Ennek kapcsán kérdeztük a Jobbik, a DK, az MSZP és a Párbeszéd politikusait az ATV Startban.

Jakab idén sem marad csendben

Bár Jakab Péter nem szokott újévi fogadalmat tenni, de Áder János újévi köszöntője mégis megtörte a „viszonylagos nyugalmát”.  A köztársasági elnök azt kívánta, legyen csendesség az évben, míg a Jobbik szóvivője szerint pont az a probléma, hogy sokáig csendesség volt az országban. A magyar emberek sokáig tűrtek, és 2018 végének legnagyobb tanulsága számára, hogy megtört a csend. Megfogadta tehát ő is, hogy idén sem marad csendben, és azt kívánja a magyar embereknek, hogy maradjanak hangosak, láthatóak, és feküdjenek keresztbe a hatalmi arroganciának- magyarázta az ATV Startban.

Jakab elmondta, a jelenleg regnáló hatalmat nem tüntetéseken keresztül lehet megdönteni, a tüntetés viszont azt üzeni, hogy „ébresztő, magyar emberek”, ebben pedig az ellenzéki politikusok is katalizáló szerepet töltöttek be. A Jobbik szóvivője emlékeztetett: pártjuk XX. Kongresszusán meghirdették már az ellenállás politikáját, melynek lényege, hogy keményebb ellenzéki szerepre készülnek mind az utcán, mind a parlamentben. Mint mondta, év végén elindult a párt támogatottságának növekedése, amelyet Jakab az ellenállás politikájához kötött. Ugyanezt a politikát fogják tehát folytatni mind az utcán, mind a parlamentben, és megmutatják, hogy a nép oldalán állnak. Az összefogás kérdését feszegetve elmondta: eddig is ügyek mentén politizáltak, és ha az Orbán-rendszer megdöntése is egy cél, akkor széleskörű együttműködés lehet a következő időszakban.

Vadai Ágnes nem „izgatta fel” magát

Vadai Ágnes elmondta, hogy a többi ellenzéki párttal hasonlóan ők azon az állásponton vannak, hogy minden parlamenten belüli és kívüli eszközt fel kell használni ezzel a kormánnyal szemben. Külön kiemelte, hogy a parlamenten belüli eszközökkel is élni fognak. Más eszközök is vannak, amellyel az a céljuk, hogy a polgárok figyelmét felhívják a kialakult helyzetre- hangoztatta, majd az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés fideszes bojkottjáról szólva kijelentette: „pont nem izgattam fel magam ezen”.

A politikus emlékeztetett: az látszott az év végén, hogy az ellenzéki pártok egyre jobban összekovácsolódnak, leginkább a rabszolgatörvény miatt. Mint mondta, keresik azokat az ügyeket, ahol „ez az összekovácsolódás erős lehet”. Ebben az együttműködésben mindenkinek vannak nehéz pillanatai – utalt arra a politikus, hogy olyanokkal is együttműködnek, akikkel a múltban nem volt feszültségektől mentes a kapcsolatuk. Ettől függetlenül nyilvánvalóvá vált, hogy a kormányváltó sokaságot mindezek a múltbeli sérelmek nem érdeklik, jegyezte meg.

Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak

A társadalom szétszakadt. Egy urizáló fideszes rétegre és az alsóbb rétegre, ahol nem történt meg az áttörés, amelyet az emberek is érzékelnek- ezt már Tóth Bertalan mondta a Startban. Az MSZP elnöke felhívta a figyelmet, hogy két választás lesz az évben, egy európai parlamenti és egy önkormányzati, mindkettő esetében van párbeszéd és együttműködési készség az ellenzéki pártok között. A politikus elmondta: jövő héten ülnek össze az EP-kampánnyal foglalkozó szakemberek az ellenzéki oldalon, mert ha külön listán is indulnak, mindannyiuk érdeke az szerinte, hogy a Fidesz kisebbségbe kerüljön az EP-választáson. Azt is elárulta, hogy az önkormányzati választásokkal kapcsolatban „nagyon előrehaladott” tárgyalások vannak nagyobb városokban és településeken.

„Óriási a nyomás a választók részéről” – ezzel magyarázta Tóth, hogy miért lehet más az önkormányzati választáson való együttműködés, mint volt az az országgyűlésin 2018-ban. A politikus elmondta: az a két és félmillió ember, aki akkor nem a Fideszre szavazott, egyértelműen az együttműködés pártján áll, és attól, aki most kilépne ebből az együttműködési keretből, valószínűleg a választók is elfordulnának.

Ez fáj a Fidesznek a legjobban?

Szabó Tímea arról beszélt, hogy politikai újévi fogadalmat tett, méghozzá azt, hogy „folytassuk azt, ami most elkezdődött, és legyen eredménye”. A Párbeszéd társelnöke szerint a Fidesznek most az fájhat a legjobban, hogy egy összellenzéki együttműködés kezdődött el a szakszervezetekkel és pártokkal együttvéve. Az elmúlt nyolc évben ugyanis a nagyobb kormánypárt mindent megtett, hogy megpróbálja szétválasztani az ellenzéket, de ez most – ahogyan fogalmazott – „megfenekleni látszik”.

A politikus elmondta: a Párbeszéd mindig azon az állásponton volt, hogy együtt kell működni, ami nem feltétlen jelent egy több évig tartó együttműködést, sokkal inkább egy technikait, annak érdekében, hogy leválthassák a kormányt. Együtt kell működnie a pártoknak, és meggyőződése, hogy a választók megbüntetnék azt a pártot, amelyik ebből „kiugrana”. Arról mindenesetre nem kívánt bővebben szólni, hogy ki lenne az, aki esetleg ennek az összellenzéki együttműködésnek az élére állhatna.

atv.hu

 

 

 

Január 8-tól indul az ATV Spirit!

Ajánlom

További belföldi híreink