Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-12-30 15:05:00

Tőlük búcsúztunk 2019-ben

Andy Vajna, Tandori Dezső, Heller Ágnes, Vekerdy Tamás, Konrád György, Térey János – csak néhány név azok közül, akiktől idén vettünk végső búcsút. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány nevet, akik 2019-ben hunytak el.

JANUÁR

Terminátor. Die Hard. Rambo. Csak néhány ikonikus hollywoodi filmhős, amelynek megszületése a magyar producerhez Andy Vajnához kötődik. A magyar nemzeti filmipar fejlesztéséért is felelős kormánybiztos tragikus hirtelenséggel hunyt el 74 éves korában. Az utolsó uralkodó francia király egyenes ági leszármazottja, Orléans-i Henrik, Párizs grófja 85 éves korában halt meg. A történelem fintora, hogy halálának napja éppen egybe esik XVI. Lajos kivégzésének évfordulójával.

 

FEBRUÁR

A legendás brit irónőt, Rosamunde Pilchert 94 éves korában, váratlanul érte a halál. Romantikus regényei kora egyik legsikeresebb írójává tették. 80 éves korában elhunyt Tandori Dezső, Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a nemzet művésze. A legendás német divattervezőnek, a Chanel francia divatház művészeti igazgatójának a személyes jelképévé vált dioptriás napszemüvege és lófarokban hordott haja. Karl Lagerfeld 85 éves korában halt meg. Fésűs Éva, Kossuth-díjas író, meseíró 92 éves volt, amikor meghalt. Alkotásai a műmesék és a népmesei hagyományok legnemesebb ötvözetei. André Previn szülei a náci Németországból menekültek Amerikába. Már kamaszként az MGM stúdió filmjeihez komponált zenét. Négy Oscar-díjat kapott az ötvenes és hatvanas években a My Fair Lady, a Gigi, a Porgy és Bess és az Irma, te édes című musicalért. Previn 89 éves volt.

MÁRCIUS

Rövid betegség után, 81 évesen hunyt el a legendás táncdalénekes. Koós János a kórházban hirtelen összeesett, azonban az orvosoknak már nem sikerült újraéleszteni.

Öngyilkos lett Keith Flint, az elektronikus zenét játszó brit The Prodigy együttes énekese, 49 éves volt. Az 52 éves Luke Perry agyvérzést kapott, orvosai altatásban tartották, mert remélték, hogy így agya a lehető legkisebb károsodást fogja elszenvedni, de a színész belehalt a stroke-ba. Legismertebb szerepét a Beverly Hills 90210 sorozatban nyújtotta. A magyar újságírás egyik emblematikus szereplője, Baló György, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el 71 évesen.

ÁPRILIS

93 éves korában elhunyt György István Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész. Legtöbb filmje társadalomtudományi, néprajzi, táncművészeti, képzőművészeti témákkal foglalkozott. 88 éves korában meghalt az érdemes és kiváló művész, az Operaház társulatának örökös tagja, László Margit. Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, Budapest díszpolgára. Ken Kercheval amerikai színész 83 évesen halt meg. Magyarországon főként a Dallas című televíziós sorozat miatt vált ismertté, mint Cliff Barnes. János korábbi luxemburgi nagyherceg 98 évesen került kórházba tüdőbántalmakkal. Az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Családja körében érte a halál. 74 éves korában halt meg Peter Mayhew, Chewbacca megformálója több Csillagok háborúja-filmben.

MÁJUS

Szívelégtelenségben halt meg a pennsylvaniai Phoenixville-ben lévő otthonában John Lukacs. A Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai történész, író 95 éves volt. Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész 85 éves korában hunyt el. Meghalt az ötvenes évek egyik filmikonja, Doris Day. A hollywoodi színész- és musical legendát 97 éves korában érte a halál. 86. éves korában elhunyt Faragó Lajos, a Budapest Honvéd 1950-es évekbeli Aranycsapatának utolsó tagja. A párizsi Louvre üvegpiramisának a tervezője, I. M. Pei Pritzker-díjas kínai-amerikai építész 102 éves korában halt meg. Niki Lauda háromszoros Formula–1-es világbajnok pilóta 70 évesen halt meg. Ő az egyetlen a sportág történetében, aki a két legsikeresebb csapat, a Ferrari és a McLaren színeiben is csúcsra ért a királykategóriában.

70 éves korában elhunyt Udvardy Anna, Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas kisjátékfilmjének producere.

JÚNIUS

Közlekedési balesetben meghalt José Antonio Reyes, 35 éves spanyol labdarúgó, aki pályafutása során játszott többek között a Sevilla, az Arsenal és a Real Madrid csapatában is, valamint 21-szer szerepelt a spanyol labdarúgó-válogatottban. A sobibori haláltábor egyik utolsó túlélője, Szemjon Rosenfeld 96 éves korában halt meg. Térey János, József Attila-díjas költő, író, műfordító 48 évesen hunyt el. Benke László, négyszeres szakácsolimpiai bajnok magyar mesterszakács és mestercukrász, és akit egy ország hívott Laci bácsinak 70 évesen halt meg. A legendás olasz filmrendező, Franco Zeffirelli 96 éves korában, római otthonában hunyt el. A 67 éves Mohamed Murszi, volt egyiptomi elnök éppen egy meghallgatáson vett részt Kairóban az ellene kémkedési vádakkal indított bírósági eljárásban, amikor elájult, majd rövid időn belül meghalt. 95 éves korában meghalt Gloria Vanderbilt amerikai divattervező. Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke 89 éves korában halt meg. Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor utolsó francia túlélőjét, Henriette Cohen-t 101 éves korában érte a halál. Hosszan tartó súlyos betegségben, 88 éves korában elhunyt Ungvári Tamás, Széchenyi-díjas író, irodalomtörténész, műfordító.

 

 

JÚLIUS

Hosszan tartó súlyos betegség után július 7-én hunyt el Ambrus Zoltán, az Irigy Hónaljmirigy együttes tagja 53 évet élt. Heller Ágnes július 19-én a balatonalmádi strandról úszni ment, ám hiába várták a parton, nem tért vissza. A Széchenyi-díjas filozófus a rendőrség megerősítése szerint vízbe fulladt. 90 évesen, július 29-én helyezték végső nyugalomra.

 

 

Július 30-án hunyt el Bóta Enikő, röplabdázó. Li Peng volt kínai miniszterelnök július 22-én, 90 éves korában halt meg.

AUGUSZTUS

Augusztusban távozott Lars Larsen, a Jysk áruházlánc alapítója. Hosszantartó betegség után 67 éves korában hunyt el Fekete Gyula, a Hungária és a Dolly Roll együttesek szaxofonosa. 85 éves korában meghalt Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző. Augusztusban távozott Máté László, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője.

SZEPTEMBER

Kilencvenöt éves korában szeptember meghalt Robert Mugabe volt zimbabwei elnök. Gyors lefolyású, súlyos betegségben hunyt el Rajk László Kossuth-díjas építész, a demokratikus ellenzék egykori tagja, volt SZDSZ-es politikus. Szeptember 12-én hosszan tartó betegség után távozott Marton László, Kossuth-díjas rendező.

Egy nappal később Konrád György, Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista hunyt el.

 

 Álmában halt meg szeptember 15-én Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttesek billentyűse. Szeptember 19-én, 44 éves korában távozott Riz Levente, Budapest XVII. kerületének polgármestere. Életének 86. évében hunyt el Sára Sándor, Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr. Rendezőként ismertebb filmjei közé tartozott a Feldobott kő, a 80 huszár és a Könyörtelen idők, míg operatőrként részt vett többek között a Tízezer nap, az Ítélet, a Szindbád, Nincs idő, Hószakadás, az Apa, a Tűzoltó u. 25. és a Budapesti mesék megalkotásában is. 

OKTÓBER

A „Kelet Sinatrájaként” emlegetett Karel Gott október első napján hunyt el 80 éves korában. 84 éves korában október 9-én elhunyt Vekerdy Tamás, pszichológus, a Waldorf-iskolarendszer magyarországi honosítója. 

 

 

85 éves korában távozott az élők közül Alekszej Leonov szovjet űrhajós, aki a világon elsőként lépett ki a világűrbe. A keresztapa, Kínai negyed, Love Story – ezek a filmek kötődnek Robert Evans nevéhez, az amerikai filmproducer 89 éves korában távozott.

NOVEMBER

70 éves korában meghalt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és elődje, a Hököm Színpad alapító igazgatója.

November végén hunyt el Schwarz Sándor, az első magyar szívátültetett.

Közel 100 évesen, 98 éves korában vettek végső búcsút Horváth János, volt fideszes országgyűlési képviselőtől. 

DECEMBER

Életének 90. évében elhunyt Ormos Mária, Széchenyi-díjas történész, akadémikus. Danny Aiello A keresztapa II., a Volt egyszer egy Amerika és a Léon: a profi színésze 86 éves korában, december 12-én hunyt el. Anna Karina, a francia újhullám egyik meghatározó színésznője 79 éves korában halt meg. Benkő Dániel lant- és gitárművész 72 éves korában hunyt el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink