Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-23 08:20:00

Az utolsó pillanatban, egy évvel későbbre halasztották a papíralapú vények megszüntetését

Az utolsó pillanatban, 12 nappal a határidő előtt egy évvel későbbre elhalasztotta az Emberi Erőforrások Minisztere a papíralapú vények megszüntetését. Így 2019. december 31-ig marad párhuzamosan az elektronikus, és a hagyományos gyógyszerfelírási mód. A gyógyszerészi kamara üdvözli a döntést, a háziorvosok adminisztrációs terhei viszont nem csökkennek.

Jól ismert, piros keretes papírt szippant be a nyomtató a háziorvos rendelőjében, betegenként akár többször is. Ezt könnyítené meg az elektronikus receptfelírás, vagyis az, hogy a háziorvos által felírt vény egy felhőbe, azaz virtuális tárolóba kerüljön, a beteg pedig a személyi igazolványával váltsa ki azt a gyógyszertárakban. Erre azonban – részint a Gyógyszerészi Kamara kérésére – még egy évet várni kell.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta: "A 2017. novemberi bevezetés óta eltelt időszak még nem volt elegendő arra, hogy az e-recepttel kapcsolatos napi gyakorlatot mindenki megismerje. Azt tapasztaljuk, hogy a vényíró orvosoknak is egy része még <<– bár lenne rá lehetősége, sőt, jogszabály is előírja –>> az E-recept helyett a papír vényt preferálja."

A rendszeresen gyógyszert felíratók jelentős része ráadásul Hankó Zoltán szerint nyugdíjas, akiknek komoly gondokat okozhat a papír alapú vény hiánya.

Egyelőre valóban sok a kérdőjel az elektronikus receptek körül – mind a betegek, mind pedig az orvosok körében. Addig ugyanis nincs probléma, amíg a beteg maga megy a patikába a kiváltandó gyógyszerért, ám az nem világos, hogy egy családtag, vagy a szomszéd milyen igazolásokkal kaphatja meg a szükséges pirulákat.

Komáromi Zoltán háziorvos azt mondja: halasztás helyett az elmúlt egy évben, amikor kísérleti jelleggel már elindították a rendszert, bőven lett volna lehetőség korrigálni az e-recept gyermekbetegségeit. Hozzátette: "Nincsenek fönt az e-recepten a magánorvosok – mert ők nem lettek még kötelezve az EESZT-re, a legtöbb ügyelet nem használ elektronikus receptet, holott őket is kötelezni kéne. Ennek az az előnye is meglenne, hogy mondjuk a háziorvos megnézhetné hétfőn, hogy a hét végén mely betegeit látta el az ügyelet, és tudja folytatni az ott megkezdett terápiát."

Az egészségpolitikus szerint ráadásul a határidő kitolásával megmaradnak az orvosokra nehezedő, a kettős adminisztrációval járó terhek is.

atv.hu

További belföldi híreink