Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-30 06:38:00

Az MTA elnök attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik az akadémián

Lovász László nem tud egyetérteni azzal, hogy a kutatóintézetek teljes finanszírozása pályázati alapon működjön. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról is beszélt, miért nem ment el Széchenyi-díjasok vacsorájára.

Az MTA elnök attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik az akadémián

Reméli, hogy kitölti a 2020-ig szóló mandátumát, ehhez az kell, hogy értelme legyen annak, hogy elnök marad: az akadémia kutatóhálózatának integritása, működőképessége, becsülete meg tudjon maradni – erről beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Lovász László. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke bízik abban, hogy nem fajulnak odáig a dolgok, hogy a kutatóhálózat nagyon sérüljön, vagy feldarabolásra kerüljön. 

A kormány szerint azért nem írta alá Lovász a jövő évi költségvetést és azért nem ment el Orbán Viktor vacsorájára, mert sértett ember. „Nem vagyok sértett ember, az, hogy a költségvetést nem írtam alá azért volt, mert senki nem értette” – jelentette ki az elnök. Széchenyi-díjasok vacsorájára valóban nem ment el, ennek teljesen politikamentes oka volt, egy előre megbeszélt, lerendezett külföldi útra ment.

Vita Palkovics és Lovász között

Palkovics Lászlóval valóban van vitája. „Az alapkutatásokkal valóban kell foglalkozni, azt hiszem, ezt Palkovics miniszter úr sem tagadja. Egy alapvető fontosságú megjegyzés, hogy az alapkutatások témái azok a tudomány belső logikája szerint következnek, ezeket kívülről eldönti, vagy előre előírni nem lehet” – fogalmazott Lovász. Alapkutatási kérdés például, hogy egy elemi részecske, hogyan viselkedik.

Munkájának két kihívása van: egy hosszú és egy rövidtávú. Az elnök arról beszélt, az első negyedévben sok részletkérdést kell megoldaniuk, ami szerinte nem lett átgondolva. Ilyen például, hogy hogyan tudnak eleget tenni nemzetközi kötelezettségeknek, ha nem kapnak ehhez elegendő támogatást, ez az első negyedév problémája.

Palkovics Lászlóval korábban abban egyetértettek, hogy át kell vizsgálni, hogy mennyire hatékonyak ezek a kutatóintézetek. Létrehoztak egy 7+7-es vizsgálóbizottságot, hét embert küld a kormány, hetet pedig az akadémia. Abban is megállapodtak, hogy nemzetközi szakembereket kérnek fel az átvilágításra.

„Az átvilágítás szervezése elkezdődött. Két évvel ezelőtt végeztünk egy nagyon alapos átvilágítást, ennek alapján voltak átszervezések, csoportok, amelyek megszűntek. Ennek az átvilágításnak az eredményeire lehet támaszkodni” – fogalmazott az elnök.

Pánik?

Azt reméli, hogy még nem mennek a tudomány világából külföldre a fiatalok. „Most, amikor ez a nehéz helyzet kialakult, akkor az akadémiánk csinált egy koncepciót arra, hogy hogyan kéne ezt megvalósítani: hogyan tud az akadémia az innovációs terveknek a szolgálatába állni. Ennek a koncepciónak a kialakításában valami hihetetlen energiát lehet érezni” – mondta Lovász.

Szerinte itt egy nagyon jó, nagyon erős közösség van, ami a fiataloknak sokat számít.

Attól tart, hogy egy átszervezési periódus kezdődik, amit csak akkor tud elfogadni, ha látja annak a célját. 

Palkovics László elmondta az elképzeléseit, amit tárgyalási alapnak elfogad, de vannak olyan elemei, amit nem tud elfogadni: az, hogy a kutatóintézetek teljes finanszírozása pályázati alapon működjön, ez szerinte számtalan szempontból elfogadhatatlan megoldás.

 

 

atv.hu

További belföldi híreink