Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-19 05:10:00

Tüntetések: felvette az ellenzék ugyanazt a mellényt, de rövidesen vetélytársak lesznek

Az elmúlt napok eseményei többet lendítettek előre az ellenzéki pártok közötti érintkezésen, mint történt az az elmúlt nyolc évben. A tüntetéshullám is a „lesajnált” parlamentből indult el. Az elemzők megosztottak, van, aki békés megmozdulásokra számít a jövőben, de olyan is akad, aki szerint az emberek dühének is van létjogosultsága.

Tüntetések: felvette az ellenzék ugyanazt a mellényt, de rövidesen vetélytársak lesznek
Ellenzéki egyeztetés. Fotó: facebook.com/Szabó Tímea

Az utóbbi napok a kormányellenes tüntetésektől voltak hangosak. Több nagy nemzetközi lap, illetve hírügynökség is vezető hírként és helyszíni tudósítások alapján számolt be a tiltakozásokról, amelyek szerdán, az ellenzék által csak rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály-módosítás után „robbantak ki”. Kezdetben a Kossuth téren tüntettek több ezren, az utóbbi napokban viszont az MTVA-székház elé tette át bázisát a kormánykritikus tömeg.

A Gruevszki-ügy kovácsolhatta össze őket

Az elmúlt napok eseményei a főváros határait is túllépték már – utalt a vidéki útlezárásokra és tüntetésekre is a Publicus intézet stratégiai igazgatója. Pulai András az atv.hu-nak azt nyilatkozta: ha egyértelmű célokat mutat fel egy megmozdulás és erőt sugároz, akkor láthattuk, hogy eddig is elérte a célját- utalt a netadós tüntetésre. Jelenleg is egyértelműek a célok, folytatta Pulai, például az úgynevezett rabszolgatörvénynek a módosítása.

A jelenlegi tüntetéseknek viszont – úgy véli – a konkrét célokon túlmenően is van szerepe, ugyanis katalizálta az ellenzéket. Pulai szerint az elmúlt időszakban nemcsak az összefogás narratívája volt meg, hanem így is cselekedtek az ellenzéki oldalon. Külön érdekesség, hogy szerinte ez nem feltétlen az elmúl másfél hét eredménye, sokkal inkább köthető a Gruevszki-ügyhöz.

orbán viktor és nikola gruevszkiOrbán Viktor és Nikola Gruevszki

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint a legjelentősebb különbség a mostani tüntetéseken, hogy a kirobbantó szikra a „politikából jött”, vagyis a „lesajnált” parlamentből, ahol a képviselők karcos és radikális fellépése eredményre vezetett. Két következménye van ennek: egyrészt találkozott a választók elvárásával és megváltozott az ok-okozat is, vagyis, hogy ki a reakció kiváltója. Eddig ugyanis a politikusok követhették az utcai eseményeket, most viszont Pulai szerint az utca népe követte a politikusokat. Persze ez nem jelenti azt, hogy elfogadták a politikusokat, azon még van mit dolgozni, de az emberek már figyelnek rájuk- tette hozzá.

A potenciális tüntetésekre kitérve azt mondta az igazgató: nem zárja ki, hogy a dühösségnek van létjogosultsága jelen pillanatban, és azt sem zárja ki, hogy ez folytatódhat. Más eszköz hiányában ugyanis ez adekvát eszköz. Hozzátette: mérlegelni kell a lehetőséget, hogy ki, hogyan vállalja a következményeket. Mint ahogyan a politikusok is vállalták akkor, amikor a fizetésmegvonás árán is megakasztották a szerdai ülést.

További megmozdulások jöhetnek

Kiszelly Zoltán kicsit máshogyan látja a történteket: a jelenlegi tüntetéshullám szerinte nem különbözik a korábbiaktól, emlékeztetett: hétfőn már kevesebben voltak kint, mint az azt megelőző napokon. A két ünnep között nem vár megmozdulást a politológus, januártól viszont „visszaállhat a régi rend”, vagyis a 2-3 ezres tüntető közönség. Az ellenzék összekovácsolódását ő is megemlítette, mint ahogyan azt is, hogy a „rabszolgatörvényt” olyan nyelvi leleményességnek tartja, mint korábban volt a „Taigetosz-törvény”.

fotó: reutersFotó: Reuters

Kiszelly Zoltán is látta az indulatokat a tömegben. A frusztrációnak a harmadik kétharmados Fidesz-győzelemhez lehet köze szerinte, és ahhoz, hogy azt keresik, hogyan is fejezhetnék ki elégedetlenségüket. Bár Bayer Zsolt puccsistákat látott a tömegben, a politológus őket nem látta, abban viszont egyetértett a kormányközeli publicistával, hogy az anarchisták jelen voltak. A kérdésre, hogy az anarchista és a „Soros-bérenc” között mi a különbség, úgy válaszolt, van átfedés a kettő csoport között, hiszen – ahogyan fogalmazott – a „Sorosék pénzt adnak, az anarchisták embereket”.

A politológus szerint eddig békés tüntetési kultúra volt, ez most azonban megváltozott, részben az anarchistáknak, és a dühös magyaroknak köszönhetően. Kiszelly Zoltán úgy véli, hogy már január 2-án megmozdulás következhet, vagyis a ’12-es nagy tüntetés évfordulóján. A jövőt illetően is békés megmozdulásokra számít, de nem tartja elképzelhetetlennek azt sem – kiváltképp, ha a Fidesz az EP-választásokon is meggyőzően nyer –, hogy ezt követően dühös demonstrációkra is sor kerülhet. Az ellenzék elmúlt másfél hetére kitérve hozzátette: szerinte felvették a láthatósági mellényt, mégis illogikusan viselkednek, hiszen májusban egymás versenytársai lesznek az EP-választásokon, ami részben ellentmond az elmúlt napokban tapasztalható „összekovácsolódásnak”.

További belföldi híreink