Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-19 09:22:00

Felmérés: a fideszesek majdnem fele generációváltást akar

Az Index a Mediántól kért adatokat arról, hogy a legutóbbi felmérések mit mutatnak a legfiatalabbak preferenciáiról. A mérések még az ellenzéki tüntetések előtt készültek.

Felmérés: a fideszesek majdnem fele generációváltást akar

A 2018 októberi, illetve november-decemberi kutatás alapján (ez 2400 fő megkérdezésén alapuló reprezentatív minta) a 18-25 évesek között a következő a pártok sorrendje:

-Fidesz - 36 %
-Jobbik - 11 %
-Momentum - 10 %
-LMP - 3 %
-MSZP-P - 3 %
-DK- 0
-egyéb - 3 %
-bizonytalan - 33 %

A Medián azt is megnézte, hogy az adott pártok táborán belül mekkora a fiatalok aránya. Ez az adat azért érdekes, mert értelemszerűen az idő azoknak a pártoknak dolgozik, amelyek több fiatalt tudnak megszólítani. Tehát a 18-25 évesek aránya a pártok szimpatizánsai között:

-Momentum - 31 %
-LMP - 12 %
-Jobbik - 11 %
-Fidesz - 8 %
-MSZP - 4 %
-DK - 0

Még egy érdekes adatsor, amely november 30. december 5. között készült. A Medián megkérdezte, hogy az emberek mit gondolnak a politikai generációváltás szükségességéről. Nem meglepő, hogy egy kormánypárti-ellenzéki törésvonal alakult ki, hiszen Orbán Viktor kilencedik éve kormányoz, vagyis a generációváltás a fideszes kurzus távozását is jelentené.  

Ehhez képest a fideszesek 25 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak politikai generációváltásra van szüksége, és 70 százalék azt, hogy "a politikusok sosem változnak - az új politikusok se lennének jobbak a régieknél".

Az ellenzéki pártoknál jellemzően 80-20 ez az arány, de szembetűnő, hogy a Momentum szavazóinál 94-6-os arány alakult ki, vagyis szinte minden momentumos generációváltás sürget.

A teljes népesség fele gondolja ezt: 52 százalék szeretne generációváltást, 44 százalék pedig nem gondolja, hogy lehetne jobb a politikai osztály.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink