Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-18 14:42:00

A listavezető biztos-jelölt is lehet, Tőkés és Schöpflin távozik, Dömötör, és Hollik neve is felmerült

A Fidesz-KDNP EP-listavezetője az uniós biztos-jelölt is lehet egyben, legalábbis ezt mérlegeli a miniszterelnök. Most Trócsányi László a legesélyesebb. Tőkés László és Schöpflin György távozik az EP-képviselőségből - tudta meg az atv.hu. Balog Zoltánt kapacitálják, hogy vállalja az EP-lista tekintélyes helyét, de Hidvéghi Balázs mellett forrásaink szerint Dömötör Csaba is esélyes EP-képviselőnek, de Hollik István neve is felmerült. Végleges döntés nincs, csütörtökön foglalkozik az EP-listával a Fidesz elnöksége.

A listavezető biztos-jelölt is lehet, Tőkés és Schöpflin távozik, Dömötör, és Hollik neve is felmerült

December 20-án, csütörtökön dönt a Fidesz elnöksége a Fidesz–KDNP európai parlamenti listájáról az előzetes tervek szerint. Amennyiben megszületik a döntés, akkor még aznap a Fidesz országos választmánya is határoz a listáról. A Magyar Idők a mai cikkében megszellőztette, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter neve is rajta lehet a listán, ahogyan Balog Zoltán volt humán csúcsminiszteré és Hidvéghi Balázsé, a Fidesz kommunikációs igazgatójáé is. Az atv.hu nyáron írta meg, hogy Orbán Viktor mérlegeli: Trócsányi Lászlót küldi ki Brüsszelbe uniós biztosnak, miután lejár Navracsics Tibor, a jelenlegi biztos mandátuma.

Magas rangú kormányközeli forrásaink ma azt mondták munkatársunknak: a két információ nem zárja ki egymást, Orbán Viktor miniszterelnök szűk körben már beszélt arról, mérlegeli, hogy a leendő uniós biztos-jelölt legyen a Fidesz-KDNP listavezetője, hiszen így a sok-sok, a Fidesz-KDNP listára leadott szavazat – "a népakarat" – legitimálná Magyarország uniós biztos jelöltjét. És így más fénytörése lenne a biztos-jelölt brüsszeli meghallgatásának is - fogalmazott forrásunk, hozzátéve: arra számítanak, hogy a magyar jelöltre, Orbán Viktor delegáltjára kemény, akár többkörös meghallgatás is várhat.

Forrásunk hangsúlyozta, a miniszterelnöknek van "a" és "b" forgatókönyve is, arra az esetre is, ha a Fidesz komoly győzelmet arat májusban és a Néppártban erős lesz a befolyása, de egy gyengébb, a szociáldemokratákkal, illetve a liberálisokkal szövetségre kényszerülő néppárti felállás esetére is. És a különböző forgatókönyvekhez más-más nevek is társulhatnak. Ha Trócsányi László Brüsszelbe megy, az igazságügyminiszteri székre korábban az esélyesek között Bajkai István parlamenti képviselő, volt erzsébetvárosi alpolgármester nevét lehetett hallani, most volt, aki Handó Tünde OBH-elnök szervezetének egyik bíráját nevezte a legesélyesebbnek.

Szájer József, a Fidesz brüsszeli delegációjának mostani vezetője lehet a lista második helyén, vagy a KDNP egyik képviselő-jelöltje. A kereszténydemokraták két helyre delegálhatnak, az első tízbe egy jelöltet és a második tízbe is egyet. Mint megtudtuk, a miniszterelnök Szájer Józseffel kifejezetten elégedett, Brüsszelben „etalonnak” tartja, olyan koordinátornak, akit nehezen tudna nélkülözni. Így, ha később, idővel Szájer már nem is ambícionálná Brüsszelt, az Európai Parlamentben a tisztségét, most májustól még számít rá a miniszterelnök, hogy ő legyen a Fidesz-csoport delegációvezetője - mondták munkatársunknak. Szájernek két komoly feladata is van már hosszú évek óta Brüsszelben: egyrészt technikailag irányítja a szavazásokat (azaz, mint egy frakcióigazgató vezényli a voksolásokat) másrészt egy tekintélyes politikai tényező, az Európai Néppárt frakcióelnökségének a tagja. Forrásunk megfogalmazása szerint Manfred Weber néppárti frakcióvezető, EB-csúcsjelöltnek a jobbkeze. Szájer József, mint megtudtuk, Deutsch Tamás nevét dobta be egy alkalommal, amikor az uniós biztosi jelöltről volt szó. Szerinte ugyanis Deutsch egy aktivista típusú EP-politikus, aki a konfrontációban is rezzenéstelenül képviselné a magyar kormány álláspontját és „nem foglalkozna különösebben a brüsszeli PC-vel”. Őt biztosan nem tudná "megenni" a bizottsági rendszer. Forrásunk nem fogadna nagy tétekben Deutsch uniós biztosságára, a listán viszont szerinte biztosan rajta lesz.

Volt olyan kormányközeli forrás, aki Gulyás Gergelyt is alkalmasnak nevezte az uniós biztosi posztra- de mint hozzátette -, ennek nincs realitása, a miniszterelnök a kormányában számít kancelláriaminiszterére, itthon, Budapesten.

A Fidesz-KDNP lista harmadik-negyedik helyére a dolgok jelenlegi állása szerint Balog Zoltánnak van jó esélye. Több forrásunk is megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, de Kövér László házelnök is jónak látná, ha a volt miniszter a megszerzett politikai tapasztalatait és szellemi tekintélyét is latba vetve vállalná, hogy meghatározó személyisége legyen a brüsszeli magyar delegációnak/közéletnek. Erről korábban az atv.hu már írt, de nem európai parlamenti vonatkozásban. Azonban forrásaink megerősítették a Magyar Idők információját, azt, hogy Balog Zoltán hezitál, hiszen a parlamenti választások után lemondott mandátumáról azzal, hogy a lelkészi hivatásának szeretné magát, ami nem zárta ki, hogy romaügyi miniszterelnöki biztos legyen, valamint a Fidesz pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítványnak az élén „népszerűsítse a keresztény-konzervatív értékeket és eszmeiséget”. A PMA-nak brüsszeli irodája is lesz - ezt az ATV Startban jelentette be nemrégiben Balog Zoltán.

Azt már munkatársunk különböző forrásokból hónapok óta hallja, hogy Orbán Viktor egy, a mostaninál sokkal aktívabb és nem egy "elkényelmesedett" brüsszeli-magyar képviselőcsoportot akar májustól. Ez nem veszélyezteti Gyürk András pozícióját, a KDNP pedig szinte biztos, hogy Hölvényi Györgyöt jelöli. Gál Kinga, Járóka Lívia neve is vélhetően szerepel a listán, azaz maradnak.

Hidvéghi Balázsnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának komoly, reális esélye van, hogy a listán az első tizennégyben benne legyen. De munkatársunknak ma azt mondta egy brüsszeli forrás, hogy Dömötör Csaba kommunikációs államtitkár is rajta lehet a listán, legalábbis szűk körben ez elhangzott. Azt nem tudni, hogy ő ambícionálja-e, korábban is rajta volt a neve az EP-listán. Érdekesség, hogy szűk körben Hollik István kormányszóvivő neve is felmerült, az ő esélyeiről azonban nem bocsátkozott latolgatásokba forrásunk.

Tőkés László biztosan távozik az EP-ből, és Schöpflin György is búcsúzik - erősítették meg forrásaink. De megerősítették azt is, amit a miniszterelnök már korábban is mondott frakcióülésen, hogy „a legnagyobbat szeretné nyerni” a májusi európai parlamenti választáson. Ez forrásaink szerint 14-15 mandátumot is jelenthet.

Ajánlom

További belföldi híreink