Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-18 19:00:00

Átformálhatja a magyar médiát is, amit az ellenzéki képviselők csinálnak

Órákon keresztül ment az online tudósítás az MTVA székházából, a politikusok saját tudósítójukként számoltak be arról, hogy mi történik éppen velük. A Facebook elsődleges hírforrás lett, amit a politikusok igyekeznek is kihasználni. Úgy tűnik, az ellenzék megtalálta a maga kommunikációs csatornáit. A szakértő szerint Szél Bernadett, Tordai Bence vagy Varju László kitartó élőzése átformálhatja a magyar médiát.

 
A videó nézettsége percről percre nőtt, az élő közvetítés több mint 2 órán keresztül megszakítás nélkül ment. Ilyen típusú közvetítés még nem volt a magyar média történetében, tévétársaság pedig ezt egészen biztosan nem tudta volna kivitelezni. Ennek a hírközlési formának a szakértő szerint megvan az a bája, hogy megfelelő eszközzel gyakorlatilag bárki cenzúra nélkül indíthat élő közvetítést.

„Azonnal ott van, és nyilván egy stábnak összepakolni, odamenni az adott helyszínre begyűjteni a megfelelő engedélyeket sokkal macerásabb, és körülményesebb, mint akkor, hogyha látom, hogy valami éppen történik, előkapom a mobiltelefonomat elindítom az élő közvetítést, sokkal spontánabb tud lenni, éppen ezért sokkal hitelesebb is”

- nyilatkozta Forgács Mariann, a be social ügyvezetője.

Az MTVA székházában történteket is a Facebookon követhette bárki. Szél Bernadett is órákon keresztül közvetítette, ahogy az állami média biztonsági őreivel vitatkoznak, és azt is, ahogy Hadházy Ákossal együtt végül kidobták az épületből. De online követhette bárki Varju László megverését is, aki a földön fekve is tudósított.

A médiakutató szerint teljesen új helyzetet teremtett a médiában, hogy maguk a politikusok kezdték élő videóban közvetíteni az eseményeket, a nézők első kézből, azoktól kapták az információt, akik benne voltak az adott szituációban, ennek meg is lett az eredménye: a Párbeszéd képviselőjének videóját egymillióan látták.

„A hagyományos média, a kormánytól távol álló televíziók, online portálok át tudták venni ezeket az anyagokat, így olyanokhoz is eljutott ez az üzenet és olyanokhoz is eljutottak ezek a felvételek, akik egyébként nem facebookoznak”

- fejtette ki Urbán Ágnes médiakutató.

A médiakutató úgy véli, ez a fajta közvetítés hatékony eszköz arra is, hogy enyhítsék a kormányzati propaganda súlyát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink