Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-17 13:33:00

Mire hatalmazza fel a képviselőket az országgyűlési törvény?

Mire ad felhatalmazást, milyen jogokat biztosít az Országgyűlési törvény a parlamenti képviselőknek? Ki léphet fel, vagy akadályozhatja a képviselőket? Intézkedhettek-e, kituszkolhatták/hurcolhatták-e az MTVA épületéből Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselőket a biztonsági emberek?

A törvény két paragrafusát idézzük. A tegnap este az ellenzéki képviselők MTVA-ba történő belépése jogszerűen történt, az ott tartózkodásukra - illetve arra vonatkozóan, hogy szerettek volna tárgyalni az illetékes MTVA-vezetővel, hogy az általuk megfogalmazott petíció 5 pontját beolvassák -, a 98. paragrafust idézzük, ami így szól: "e jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét".

HARMADIK RÉSZ
AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK JOGÁLLÁSA

VII. FEJEZET
A MENTELMI JOG

74. § (1) A képviselő ellen csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint – a mentelmi jogról az adott ügyre vonatkozó önkéntes lemondás hiányában – szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntetőeljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni.
(2) A képviselőt csak
a) bűncselekmény elkövetésének tettenérésekor lehet őrizetbe venni, vagy vele szemben más büntetőeljárásjogi kényszerintézkedést alkalmazni,
b) szabálysértés elkövetésének tettenérésekor lehet – ha a szabálysértési őrizet elrendelésének törvényben meghatározott feltételei fennállnak – szabálysértési őrizetbe venni, vagy vele szemben más szabálysértési kényszerintézkedést alkalmazni.

X. FEJEZET

A KÉPVISELŐI TISZTSÉG ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSA
98. §

4)148 A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.

Nehéz-Posony Márton jogász, ügyvéd, a Facebook-oldalán a Hadházy-Szél üggyel kapcsolatban a következőket posztolta:

Akkor még egyszer, hogy egyértelmű legyen:

1. A vagyonőrök nem hivatalos személyek, egy magáncég alkalmazottai.
2. A rájuk vonatkozó törvény szerint arányos testi erővel megakadályozhatják a védett intézménybe történő jogtalan behatolást, illetve a behatolót eltávolíthatják.
3. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselő az igazolványa birtokában bármely közintézménybe beléphet, csak a működését nem akadályozhatja aránytalan mértékben.
4. Az országgyűlési képviselőkkel szemben ezért az adott esetben nem volt helye semmilyen erőszak alkalmazásának.
5. Az országgyűlési képviselő viszont hivatalos személy.
6. A Btk. 310. § szerint aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal akadályoz, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el (mindhárom minősítő körülmény fennáll).

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink