Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-17 14:06:00

Megkérdeztük Szijjártót a tüntetésekről és Hadházyékról

"Hazudoznak Magyarországról, ehhez már hozzászoktunk" - ezt mondta Szijjártó Péter, amikor szembesítettük a rabszolgatörvény elleni tüntetések külföldi, a kormányt keményen bíráló lapvéleményeivel. A miniszter elítélte az erőszakra való felhívást, az agressziót, de arra nem válaszolt, hogy kikre gondol, hiszen az ellenzéki képviselők békés tüntetésre szólítottak fel.

A demokratikus jogok legfontosabbika a véleménynyilvánítás szabadsága, Magyarországon ez adott, erre mindenkinek lehetősége van. Ugyanakkor az erőszakot, az erőszakra való felhívást, az agressziót a leghatározottabban elítélik - ezt válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor megkérdeztük, mi a véleménye a rabszolgatörvény elleni tüntetésekről, arról, hogy parlamenti képviselők mentek be az MTVA székházába, hogy elérjék, hogy felolvassák az 5 pontos petíciójukat, de biztonságos emberek kituszkolták Hadházy Ákost és Szél Bernadettet a székházból. Arra is kíváncsiak voltunk, mi a véleménye arról, hogy Bánrévénél lezárják a szakszervezetek, civilek és ellenzéki pártok a határátkelőt kora délután, Szlovákia felé.

Munkatársunk kérdésére, hogy "kikre gondol, kik hívtak fel erőszakra, hiszen az ellenzéki képviselők tegnap este éppen hogy arra szólították fel a tüntetőket, hogy menjenek haza, illetve békésen tüntessenek", Szijjártó Péter csak annyit válaszolt: "az álláspontomat elmondtam, én így gondolom".

A külföldi visszhangokról is megkérdeztük a minisztert, mit gondol arról, hogy ezek a kormánnyal szemben kritikusak. Idéztük is, hogy például az Independent a "jogállamiság várának lerombolását" emelte ki, mint a rabszolgatörvény lehetséges következményét, míg a Bloomberg azt írta: a rabszolgatörvény Orbán Viktor "egyeduralmi masírozása az Európai Unió szívében". Erre Szijjártó Péter válaszolt, azt mondta: "hazudoznak Magyarországról, ehhez már hozzászoktunk. Ez valószínűleg így lesz a jövőben is".  

Ajánlom

További belföldi híreink