Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-15 08:26:00

Az egész országban havazik, nagyon sok a baleset, kiadták a figyelmeztetéseket

Az északkeleti határ közeli területeket leszámítva mindenhol havazik. Vasárnap reggelig délkeleten akár 20 cm hó hullhat, a legkevesebb északnyugaton eshet. Közben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombat reggel az MTI-ve azt közölte, hogy a havazás miatt péntek délután óta 40 közlekedési balesethez riasztották a tűzoltókat, egy ember meghalt, többen megsérültek. További megyékre is kiadta a havazás, illetve hófúvás miatti elsőfokú figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat.

Az egész országban havazik, nagyon sok a baleset, kiadták a figyelmeztetéseket
A kép forrása: Időkép

Mediterrán ciklon hozott csapadékot, amit az északról érkező hideg levegő hűtött le és délnyugat felől egyre többfelé kezdődött havazás - írja az Időkép. A Dunántúl délnyugati felén volt, ahol már péntek délelőtt szállingózni kezdett.

Szépen lassan fehéredni kezdett a táj, Zala és Baranya megyében a pénteki nap végére több centi friss hó hullott. Szombatra virradóra sokfelé fehér tájra ébredhettünk.

fotó: mtiFotó: MTI

Napközben országszerte várható hószállingózás, havazás, ill. délen, délkeleten intenzív havazás. Utóbbi tájakon jelentősebb, 5 cm-t meghaladó hóréteg alakulhat ki, a már havas tájakon pedig a feltámadó északias szél hordhatja a havat, kisebb hótorlaszokat emelhet.

Északnyugaton várható a legkevesebb hó, míg délkeleten akár 15-20 cm hóréteg alakulhat ki vasárnap reggelig. Vasárnap hajnalban, reggel ugyanis még keleten folytatódik a havazás, bár gyengülő intenzitással.

forrás: időképForrás: Időkép

OKF: negyven közúti balesethez hívták a tűzoltókat

Leggyakrabban az útról lesodródott, árokba csúszott, összeütközött járművekhez riasztották a tűzoltókat - írták.

Halálos baleset csak Kerekegyházánál történt, ahol egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze péntek este.    

A meteorológiai előrejelzések szerint akár 15-20 centiméter friss hó is hullhat, ezért a katasztrófavédelem arra kéri a gépjárművezetőket, hogy csak a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Azt is kérték, senki ne induljon el nyári gumival, és tankoljanak a szokásosnál többet.

Az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu oldalon olvashatnak - hívták fel a figyelmet. Az időjárás alakulásáról pedig az idokep.hu odalon tájékozódhatnank.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője azt közölte, hogy a havazás elsősorban az ország déli részének mellékúthálózatán jelenthet nagyobb problémát.

Frissítés

Szombat reggel összeütközött két autó Budapest XVII. kerületében. Kamionnal ütközött egy gépkocsi az M43-as autópályán, illetve kisteherautóval ütközött egy gépkocsi az M1-es autópályán.

Kiadták a figyelmeztetéseket

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint

a havazás miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Kiemelték továbbá, hogy az élénk, néhol erős északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön, északkeleten kissé hordhatja a havat. Ugyanakkor északkeleten már éjszaka, nyugaton pedig vasárnap reggeltől mérséklődik a légmozgás.

A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki az elsőfokú figyelmeztetést.

atv.hu

További belföldi híreink