Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-12 11:19:00

Nézze itt élőben a parlamenti balhét

Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és független képviselők füttyszóval kísérik, ahogy Latorcai János a patkóból vezeti le az ülést. A fideszes képviselők folyamatosan szavaznak a javaslatokról.

 

10:15-kor kellett volna kezdődnie az ülésnek. Bár a házelnök még nincs az ülésteremben, valamennyi miniszter már elfoglalta a székét, csak Kásler Miklós és Palkovics László nincsenek a teremben. Orbán Viktor is az ülésteremben van, Semjén Zsolt mellett. 

Megérkezett Latorcai János levezető elnök megérkezett az ülésterembe. Tordai Bencét figyelmeztette, hogy jegyzőként biztosítania kéne a feljutást.

A levezető elnök helyett Kövér László a bársonyszékből szólalt fel, aki megkérte az ellenzéket, hogy fejezzék be az akciót, és kijelentette, hogy szankciókat fog elrendelni. 

Kövér arra kérte a fegyelmi bizottságot, vizsgálja meg, hogy a parlamenti törvényben és a házszabályban megvalósult-e más jogi tényállás, amely szankciókat érdemel. Latorcai János a székek közül vezeti le az ülést, ahol elkezdte megszavaztatni a törvényeket. Az ellenzék sípszóval ellenkezik a szavazás ellen. 

Molinókkal a jobbikosok

Hatméteres molinókkal készül az ellenzék a parlamenti ülésre - 2018 Rabszolgák éve felirattal - ezzel is demonstrálnak a "rabszolgatörvény" elfogadása ellen, amit minden eszközzel szeretnének megakadályozni.

Munkatársunk együtt liftezett néhány ellenzéki képviselővel, hatméteres hatalmas molinókat cipeltek fel. Azt mondták, nem érdekli őket Kövér László semmilyen büntetése, ha egy egész havi fizetésük is rámegy: "az emberek értik, mit miért teszünk, velük vagyunk" - mondták. Lesz síp, dob, minden eszközt bevetünk, nem maradunk csendben - tették hozzá.

A T. Házban ez lesz a szuperszerda - közel 40 törvényről, módosításról szavaznak, köztük a déli órákban a hatalmas tiltakozást kiváltó "rabszolgatörvényről" is.

Áder János államfő is megjelenik a T. Házban. A Nemzeti Választási Bizottság új tagokat választ - ezért az államfő jelenléte. Ami - tegyük hozzá - eleve valamiféle tiszteletet parancsol. A parlament ülés megint botrányosnak ígérkezik.

Hétfőn sípoltak, kiabáltak, amikor kiderült; az ellenzéki 2925 módosítóról egyetlen gombnyomással szavaznak.

Előzmény

A parlament idei záró ülésének harmadik napja délelőtt 10 óra után szavazásokkal kezdődik. Itt szavaznak a munka törvénykönyvének módoításáról is melyet Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf nyújtott be. A javaslatnak a lényege, hogy az egy év alatt engedélyezett túlórák számát a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelnék valamint, hogy a munkaadónak elszámolásra rendelkezésére álló időkeretet a mostani 1 évről 3 évre nyújtanák, így előfordulhat, hogy van, aki csak az elvégzett munka után 3 évvel kapja meg az érte járó fizetséget.

A szakszervezetek országszerte demostrációkat terveznek, mint mondták: ha kell az egész országot megbénítják.

atv.hu

További belföldi híreink