Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-12 23:05:00

Kövér a legfájdalmasabb szankciót alkalmazná az ellenzéki képviselőkkel szemben

A házelnök az Echo TV-nek beszélt arról, hogyan kezelné a szerdai ülésnapon kitört rendbontásokat.

Nem ment túl az eddigieken, az ellenzék eszköztára, mellyel megpróbálták megakadályozni, hogy a törvényhozás alkotmányos kötelességét gyakorolja, annyiban volt példátlan, hogy egyesítették azt és minden hangszeren játszottak- mondta az Echo TV-nek adott interjújában Kövér László.

A házelnök szerint egyfajta puccskísérletként értelmezhető, ami a parlamentben a túlóra-törvény módosítása nyomán lezajlott. „Eddig csak szavakban, verbálisan voltak radikálisak és agresszívek, most azonban már a fizikai erőszak határát is átlépték a megítélésem szerint”- vélekedett a fideszes politikus, aki szerint a rendbontó képviselők átlépték azt a határt is, aminél a házelnöknek már érvényesíteni kell a fegyelmi rendelkezéseket.

„Minden ellenzéki rendbontóval szemben eljárok”- szögezte le a házelnök, aki kérni fogja a parlament hozzájárulását, hogy a „legfájdalmasabb szankciót” alkalmazzák, ami a tiszteletdíj jelentős megvonását jelenti.

Kövér elmondta, felkérte már előre az ügyrendi bizottságot, hogy rögzítsék a tényeket és szakértői véleményt is kért, hogy az ülésteremben tanúsított magatartások nem valósítanak-e meg súlyosabb jogsértést is, mint a házszabály megsértése. Hozzátette: most még nem tudja megítélni, de ha igazságszolgáltatási jogalkalmazásra kerülne a sor, az érintheti akár az ellenzéki képviselők mentelmi jogát is.

„Gyakrabban és figyelmesebben kellene olvasni a házszabályt a képviselőknek”- tanácsolta az ellenzéki oldalnak, miután arra hivatkoztak, hogy törvénytelen és érvénytelen volt a voksolás. Kövér László elmondta: nem vonatkozik érvényességi előírás a képviselői kártya használatára például és az ellenzéki kifogások szerinte nem találtak valós kapaszkodót a házszabályban.

atv.hu

További belföldi híreink