Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-11 11:14:00

Megszólalt az atv.hu-nak Orbán Viktor a "rabszolgatörvényről"

Megkérdeztük Orbán Viktort, hogy miért nem vonja vissza a kormány a rabszolgatörvényt, mire azt mondta: azért mert az a munkások érdekét szolgáló törvény, "és a kormány a munkások oldalán áll". A miniszterelnök állítja: tiszteli a szakszervezeteket, de nincs igazuk ebben az ügyben. Azt visszautasította, hogy a nagy német multicégek, a BMW feltétele volt a Kósa-Szatmáry javaslat.

Megszólalt az atv.hu-nak Orbán Viktor a "rabszolgatörvényről"

Miért nem vonják vissza a rabszolgatörvényt? Hihetetlen nagy a felháborodás miatta, felpályás útlezárások vannak, országos sztrájk készülődik - kérdeztük Orbán Viktort a parlamenti folyosón, amikor az Antall József emlékkonferenciáról távozott. "Azért nem vonjuk vissza, mert ez a munkások érdekét szolgáló törvény" - válaszolt a miniszterelnök.

Arra, hogy a szakszervezetek úgy érzik, hogy éppen hogy nem, hiszen nem önkéntes a túlóra vállalás, évi 300 órán felül már csak írásbeli megállapodás kell, Orbán Viktor azt mondta:

"Ez tévedés. De önkéntes. Én figyelek a szakszervezetekre, tisztelem is őket, de szerintem most nincs igazuk ebben az ügyben.

Az előterjesztés kifejezetten védi a munkásokat és lehetővé teszi nekik azt, hogy aki többet akar dolgozni, az többet is dolgozhasson, és többet is kereshessen. Én megértem, hogy a szakszervezeteknek az nem tetszik, hogy önkéntes, egyéni megállapodással is lehet túlmunkát vállalni, de ez a munkások érdeke. Lehet, hogy a szakszervezeteké nem, de a munkásoké mindenképpen. És a kormány a munkások oldalán áll".

De a munkaadók nem kényszeríthetik arra a munkavállalókat, hogy dolgozzanak többet, különben kiteszik őket? - kérdeztük. A miniszterelnök azzal reagált, hogy Magyarországon ma munkaerőhiány van. A munkásokat leginkább az a gazdaságpolitika védi, amely keresletet teremt az ő munkaerejük iránt. Ma Magyarországon a munkások most már nemcsak egy, hanem több lehetőség közül is választhatnak - mondta, hozzátéve: ő azért dolgozik, hogy minél több lehetőség közül választhassanak, mert minél több a lehetőségük, annál jobban ki tudnak állni az érdekükért.

Arra, hogy a nagy német multicégeknek feltétele volt ez a törvénymódosítás, a BMW-nek például, hogy ideköltözzön Debrecenbe, a miniszterelnök azt mondta, hogy nem. Ez a módosítás leginkább a kis-és közepes vállalatoknál dolgozó embereket segíti, hiszen ők azok, akik többet akarnak dolgozni, "de buta, bürokratikus kormányok miatt" nem tehetik meg. Ma bizonyos szabályok lehetetlenné teszik, hogy akik dolgozni akarnak, többet dolgozhassanak. Ezeket a bürokratikus szabályokat kell elmozdítani, és arra kérem a szakszervezeteket, hogy értsék ezt meg - mondta a miniszterelnök, lezárva a beszélgetést.

Ajánlom

További belföldi híreink