Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-11 12:18:00

Megálltak a bértárgyalások: a kereskedők a kormány bejelentésére várnak

Türelmi időszak uralkodik a kiskereskedelemben – igaz, kényszerből. Az ágazati szereplők arra várnak, hogy a kormány bejelentse a 2019-ben irányadó garantált bérminimumot. Ennek hiányában ugyanis tovább mélyülhet a szakadék a multik és a kisebb cégek között, a vesztesek pedig a kistelepüléseken dolgozó eladók lehetnek.

Megálltak a bértárgyalások: a kereskedők a kormány bejelentésére várnak

Idén ősszel is elindultak a bértárgyalások a kereskedelemben, amelynek az évek múlásával egyre nagyobb jelentősége van. Nem hiába, ugyanis a KSH pár napja tette közzé, hogy 87 ezer 700 betöltetlen álláshely van ma Magyarországon, ami történelmi csúcsnak számít. Tavaly novemberhez képest mindez 20%-os emelkedést jelent. A nyomás tehát egyre nagyobb a cégeken. Csaknem két hónapja a KASZ két kiskereskedelmi multival is felmondta a bérmegállapodást, és az elnökük közölte: az sem kizárt, hogy akár újabb sztrájk jöhet az ágazatban.

A kiskereskedelem most mégis kivár – nyilatkozta Karsai Zoltán az atv.hu-nak. Ennek hátterében az áll, hogy – szemben az előző évekkel – idén még jelenleg sincsenek arról információik, hogy a kormány tervezi-e emelni a jelenleg is hatályos garantált bérminimumot, és ha igen, mennyivel. Ennek hiányában jövőre, vagyis 2019-ben is a jelenlegi érvényes szakmai bérminimum lenne az irányadó, ami 180.500 forint.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke elmondta: úgy tudja, hogy holnap van az utolsó kormányülés, ha valamikor, akkor szerdán kellene erről szavazni, és bejelentést tenni.

A várt/várható bejelentés hiánya azért is aggasztó Karsai szerint, mert sokan már a következő havi, de akár évi bérköltségeiket számolják, de így nem lehet, eközben sokan akár a jelenlegi szakmai bérminimumom, 180.500 forinton is maradhatnak. Ennek eredményeképpen nyilvánvalóan azok kerülnének versenyelőnybe, akik a kormány meghatározásától függetlenül emelnek. A többiek ugyanis – mire észbe kapnának – akár a munkavállalóik 20-30%-át is elveszíthetnék.

A KASZ elnöke azt is elmondta: jelenleg úgy látja, hogy a Spar, a Penny Market, az OBI és a Praktiker is emelni fog, függetlenül a bejelentéstől. A kérdésre, hogy akkor egyáltalán mi szükség arra, hogy a kormány bejelentse a következő évi szakmai bérminimum-szintet, az ágazatot jól ismerő szakember úgy fogalmazott:

vannak kisebb cégek a kereskedelemben, akik a szakma bérminimumhoz kötik magukat, az ő emelésük a szakmai bérminimum-emelést követné csak le.

A kisebbek között a Coop hálózatra gondol, kiemelten a kisebb Coop üzletekre. Olyan üzletek is vannak ugyanis – mint mondta –, amelyek bérszintje „veri” a multinacionális cégeket. Bejelentés híján a nagyobb láncok és kisebb üzletek közötti szakadékok tovább nőhetnek azzal, ha a multik a bérminimum szint feletti emelést biztosítanak dolgozóiknak, amire minden esély megvan. Szerinte azok kerülhetnek nehezebb helyzetbe, akik kisvárosban, kisebb településen élnek, és adott helyzetben nehezebben tudnak váltani, mert a munkalehetőségek is szűkösek.

Az atv.hu a kormányszóvivőnek is írt levelet, arról érdeklődve, hogy holnap sor kerül-e a kormányülésre, és ha igen, napirendre veszik-e a 2019-es minimálbér, illetve garantált bérminimum összegeinek meghatározását. Ha választ kapunk, frissítjük a cikket!

További belföldi híreink