Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-10 10:27:00

Vajna megszólalt: ezt gondolja Mészáros Lőrincről és a TV2-ről

Semmi jel nem mutat arra, hogy kormányzati támadás alatt, a filmipar is ontotta magából a díjnyertes alkotásokat – összefoglalva erről beszélt Andy Vajna az Indexnek adott nagyinterjúban. A filmügyi mogul arra is kitért, hogy „szeretetből” csinálja azt, amit, miközben médiatulajdonosként Mészáros Lőrinccel sincsen semmiféle konfliktusa.

Vajna megszólalt: ezt gondolja Mészáros Lőrincről és a TV2-ről

Andy Vajna soha nem kapott olyan visszajelzést Orbán Viktortól, amely arról árulkodott volna, hogy „rossz irányba mennek a filmekkel” – erről maga az filmipari kormánybiztos beszélt az Indexnek adott nagyinterjújában. Mint ahogyan arról is, hogy a miniszterelnökkel is szokott találkozni, általában az új filmek alakulásáról tárgyalnak. Legutóbb múlt szombaton futottak össze a kormányfővel. Andy Vajna egyébként azzal sem ért egyet, hogy kormányzati támadás alatt állna, ahogyan mondta, „állandóan hozzuk a dicsőségeket az országnak, kinevezésem óta a magyar filmek több mint 300 nemzetközi díjat zsebeltek be”. Az európai filmtámogató szervezetek pedig példaképként tekintenek a munkájukra.

A filmügyi mogul az utóbbi időben egyre több kritikát kapott azzal kapcsolatban is, hogy hiányoznak a palettáról a magyar történelmet feldolgozó alkotások. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy támogató szervezet lévén, csak a beérkezett pályázatokból tudnak választani, majd a beszélgetés egy pontján megjegyezte: 

„a magyar producereket nem érdekli, nem adtak és nem adnak be olyan anyagot, ami a magyar történelemmel foglalkozik, csak néhányat”.

Az üzletember elárulta: kormánybiztosi munkájáért nem vesz fel pénzt, ugyanis „szeretetből” csinálja. Mint mondta, „ez az én magyar küldetésem, ez a visszaadásról szól, és nem a pénzkeresésről”.

A filmes világ mellett Andy Vajnának nemcsak kaszinó-, de médiaérdekeltségei is vannak az országban. Ez utóbbival kapcsolatban nem is olyan régen robbant a hír, hogy egy médiaholdingba, nevezetesen a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba olvad be majdnem az összes médium, amely fideszes érdekkörökhöz volt köthető, mint például a Hír TV, az Echo TV, vagy éppen az Origo is. A Rádió 2 és a TV2 ugyanakkor kimaradt, ezek a médiumok pedig Andy Vajnához köthetőek. Mint említette, saját hatáskörben dönthetett, hogy mit ad el, és mi az, amit megtart. Az üzletember egyúttal azt is visszautasította, hogy Mészáros Lőrinc emberei megjelentek volna a TV2 körül, majd azt mondta:

„nekem semmi problémám Lőrinccel”.

A TV2 csoport helyzetét firtató kérdésekre azt is elmondta az üzletember, hogy elégedett a céggel, hiszen a milliárdos összeget kitevő mínuszos működésről ma „feljöttek nullára”, és a teljes lakosságot tekintve a csoport piacvezető lett, kábelportfóliójuk megelőzte az RTL kábeleit. Annak ellenére, hogy a Tények hírszerkesztését nem ő végzi, de megjegyezte, hogy „a TV2 az én ízlésem szerint készül, mivel én vagyok a tulajdonosa”. Hogy mennyire is van jelen ma a balliberális médiatúlsúly, arról óvatosabban fogalmazott, mint a fideszes politikusok némelyike, Andy Vajna ugyanis úgy látja, hogy a jobb- és baloldali média „nagyjából partiban van egymással”.

atv.hu

További belföldi híreink