Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-10 11:44:00

Soros György alapítványa „csak”elköltözött, de folytatja a magyarországi munkát

A Nyílt Társadalom igazgatója szerint „megkérdőjelezhető”, hogy a partnereik bizalmas adatai biztonságban lettek volna Magyarországon.

Soros György alapítványa „csak”elköltözött, de folytatja a magyarországi munkát

Interjút adott az AFP hírügynökségnek a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) európai igazgatója.  Goran Buldioski elmondta, bár a magyar kormány kiszorította az OSF-et, de a Magyarországon elindított programjaik továbbra is folytatódnak.
Az igazgató beszélt költözés hátteréről és a szervezetet, valamint az alapítót, Soros Györgyöt érő támadásokról is.

„Az egyik szempont a munkatársaink biztonsága volt, mivel kíméletlen hazugságkampányt folytattak alapítónk és a munkánk ellen. Mindemellett megkérdőjelezték az információink hitelességét. Küldetésünk most komolykihívással kell, hogy szembenézzen, de nem adjuk fel. Több mint 30 éve elköteleztük magunkat Magyarország mellett és más országok mellett is Kelet-Európában, és egyre inkább Nyugat-Európában is, mert úgy látjuk, hogy a demokráciát nem lehet adottnak tekinteni, az állampolgároknak kell terjeszteniük és megvédeniük.”

Buldioski elmondta, az Alapítványra és a CEU-ra az elmúlt években soha nem tapasztalt nyomás helyeződött. A cikkben ismét kiemelik, hogy annak ellenére támadja a magyar kormány Soros Györgyöt, hogy annak idején Orbán Viktor épp a magyar milliárdosnak köszönhetően kapott ösztöndíjat Oxfordban.

A cikk emlékeztetett, hogy a budapesti születésű (és a főváros díszpolgára) Soros 2000 munkatársát zsoldosoknak nevezte a miniszterelnök. Az alkalmazottak emiatt nem tudták nyugodtan végezni a munkájukat, az igazgató szerint sok munkatársuk nem merte elmondani, hogy nekik dolgozik, mert féltek, hogy megbélyegzik vagy megtámadják őket. A Nyílt Társadalom alapítvány igazgatója megkérdőjelezte, hogy a partnereik bizalmas adatait, így elérhetőségük vagy bankszámlái is biztonságban lettek volna Magyarországon. Az igazgató elmondta, minden nap új támadást, új kampányt indítottak ellenük, politikai okokból.

„Volt olyan nap, amikor úgy éreztük magunkat, mint a Groundhog Day című filmben”


-utalt az igazgató a magyarul Idétlen időkig címmel a forgalmazott Bill Murray filmre, amelyben mindig ugyanaz a nap kezdődik el.

Az egymilliárd dolláros költségvetéssel dolgozó alapítvány május óta Németországban dolgozik, Buldioski a regionális irodát vezeti Berlinben, ahol jelenleg több mint 80 ember dolgozik, de az igazgató szerint a létszám 150 és 200 közé fog nőni.

A regionális vezető elmondta, az Európai Unió alapvető értékei és a demokrácia szempontjából Magyarország a „leggyengébb láncszem”, azonban véleménye szerint a populista és tekintélyelvű politizálás összeurópai problémának tekinthető.

Ajánlom

További belföldi híreink