Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-12-10 11:23:00

Navracsicsot, az amerikai nagykövetet és Szijjártól is meghallgatják

Jön az utolsó parlamenti hét, és a szuper szerda: negyven törvényjavaslatról szavaznak a képviselők, köztük a nagy tiltakozásokat kiváltó "rabszolgatörvényről". Az európai ügyek bizottságában ma Navracsics Tibor uniós biztossal lesz eszmecsere, a külügyi bizottság pedig az amerikai nagykövetet hallgatja meg csütörtökön a magyar-amerikai kapcsolatokról - minden bizonnyal szóba kerül a CEU költözése is.

Navracsicsot, az amerikai nagykövetet és Szijjártól is meghallgatják

Szezonzáró hetet tart a parlament, számos olyan javaslatról szavaznak a T. Házban, melyek nagy port kavartak, vagy politikai botrányt okoztak.

Ma 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a parlamenti ülés. Az interpellációk ezúttal is az első ülésnapon hangozhatnak el, ezúttal hatvan percben, hasonlóan az azonnali kérdésekhez, míg a kérdésekre harminc perc áll majd rendelkezésre.

A Ház kedden reggel is a napirend előtti felszólalásokkal kezd. Utána sok-sok szavazás lesz, azokról a bizottsági összegző módosító-indítványokról voksolnak a képviselők, melyekről másnap, a szuper szerdán lesznek a zárószavazások.

Közel negyven törvényjavaslatról döntenek majd a parlamentben

 - köztük a "rabszolgatörvényről", a közigazgatási bíróságokról, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevők otthonteremtéséről, a kormányzati igazgatásról, a 2021-es népszámlálásról, a Hungary Helps programról, a magyar-székely összetartozás napjáról, valamint az állami magasépítési beruházások megvalósításáról.

A határozathozatalok után az éghajlatváltozás kihívásairól tartanak ötórás időkerettel kiírt politikai vitát az LMP kezdeményezésére.

Az Országgyűlés téli ülésszaka - a parlament honlapján elérhető ülésterv alapján - csütörtökön ér véget. A képviselők ekkor három, az igazságszolgáltatást érintő javaslatról tárgyalnak: a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség tavalyi évről szóló beszámolója kerül terítékre.

A héten parlamenti bizottságok is üléseznek még: az európai ügyek bizottsága ma délelőtt Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztossal folytat eszmecserét. A külügyi bizottság pedig a tervezett napirend szerint csütörtökön a magyar-amerikai kapcsolatokról hallgatja meg Magyar Levente külügyi államtitkárt, illetve David B. Cornstein amerikai nagykövetet. A meghallgatáson minden bizonnyal szóba kerül a CEU ügye is.

A külügyi bizottság jövő hétfői ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatása lesz napirenden.

További belföldi híreink